Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mehiläinen mässäilee siitepölyllä

Yhteistyö vahvistaa mehiläisyhdyskuntaa

Mehiläiset parveilevat, kantavat pesään kasapäin siitepölyä ja tuhoavat ampiaisia lämmöllä. Yhdyskunta on huippuesimerkki yhteistyöstä ja sisusta.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläiset peittävät suuaukon

Mehiläiset peittävät suuaukon

Kun mehiläiset ovat löytäneet pesäpaikan, työläisparvi muodostaa verhon sen suuaukolle. Verho estää pesää lämpenemästä liikaa. Kun lämpötila pysyy sopivana, kuningatar ja yhdyskunnan muut jäsenet eivät joudu kärsimään.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläisen takaruumis ja siitepölyä

Siitepöly kulkee kuin sivulaukuissa

Mehiläiset elävät medellä, mutta siitepöly on elintärkeää ravintoa sikiöille. Siitepöly tarttuu kukassa mehiläisen karvoitukseen ja varastoituu takajalkojen sisäpuolelle kuin polkupyörän sivulaukkuihin. Väri paljastaa, missä kukissa mehiläinen on käynyt.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläiset ylikuumenevat ja tappavat lämmöllä

Tulikuuma ryhmähalaus tappaa ampiaisen

Kun kookkaan ampiaisen kaltainen tunkeilija pääsee pesään, mehiläiset ryhtyvät vastahyökkäykseen nostamalla ruumiinlämpönsä äärirajoille. Sitten ne piirittävät ampiaisen ja aiheuttavat sille lämpöhalvauksen, joka lopulta johtaa kuolemaan.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläinen ja mehiläisvahaa

Työläisen takaruumis hikoilee vahaa

Nuoret mehiläiset erittävät vahaa takaruumiinsa alapuolen rauhasilla. Vahaa tarvitaan pesäkennojen rakennusaineeksi. Mehiläinen pureskelee vahan itse pehmeäksi tasaiseksi massaksi, jota on helppo muotoilla. Joskus mehiläinen teettää työn naapurillaan.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläinen juo vettä

Mehiläisryhmä imee vettä viilentääkseen pesää

Työläisillä on eri tehtäviä. Osa siivoaa, osa rakentaa, osa hoitaa jälkeläisiä, osa tekee hunajaa ja osa vartioi. Kuvassa on joukko vedenkantajia. Ne tuovat pesään pisaroita, joilla viilennetään toukkakennoja.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläinen antaa ensiapua

Hunaja saa mehiläiset kerjäämään

Mehiläiset ottavat vastaan viestejä silmillään, tuntosarvillaan ja lukuisilla muilla aistimillaan. Työläiset kuljettavat yleensä hunajan pesään, jotta muut mehiläiset siirtävät sen kennoihin, mutta kuvassa – ilmeisesti uupunut – mehiläinen kerjää toiselta hunajaa.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Bier danner kæde

Jalat muodostavat pitkiä ketjuja

Kun mehiläiset tutkivat uutta pesää tai korjaavat vanhaa, ne tekevät jaloillaan ketjun. Käyttäytymistä ei osata vielä selittää, mutta riippuva teline saattaa helpottaa työntekoa. Pidetään myös mahdollisena, että ketju mittaa etäisyyksiä.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläiset siivoavat kennostoa

Kennoja tarkastavat työläiset seisovat päällään

Työläisten tehtäviin kuuluvat kennojen tarkastaminen ennen niiden käyttöä ja kennostossa kasvavien toukkien ruokkiminen. Aluksi toukat saavat kuningatarhyytelöä eli emomaitoa, joka on proteiinipitoista ruokamehua, ja myöhemmin meden ja siitepölyn seosta.

Ingo Arndt/Nature Picture Library
Mehiläiset perustavat yhdyskunnan

Työläiset rakentavat pesän puuhun

Kun tiedustelijamehiläiset ovat löytäneet sopivan paikan uudelle yhdyskunnalle, työläiset alkavat heti rakentaa sinne pesää. Kennoiksi kutsutut kuusisärmäiset lokerot ovat tehokkain tapa käyttää tilaa ja vahaa. Kuvassa on noin kuukauden uurastuksen tulos.

Ingo Arndt/Nature Picture Library

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota