Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etna
Luonto - Vuoret

Pieni vuori voi syntyä parissa päivässä

Tektonisten laattojen törmäyskohtiin voi syntyä vuoria, joka kasvavat korkeutta senttien vuosivauhtia. Kuinka nopeasti uusia vuoria syntyy nopeimmillaan?

Useimmat vuoret ovat muodostuneet Maan kivikehän eli litosfäärin kahden laatan törmätessä toisiinsa. Jos kummassakin laatassa on mannerkuorta, niiden reunat poimuttuvat, sillä mannerkuori on merenpohjan kuoreen verrattuna niin kevyttä, että se ei vajoa toisen laatan alle.

Esimerkiksi maailman korkein vuoristo, Himalaja, on muodostunut vähitellen 50 miljoonan vuoden aikana Intian laatan pusertuessa päin Euraasian laattaa. Muodostumisprosessi on erittäin hidas. Nopeimmillaankin Himalaja kasvoi korkeutta vain puolitoista senttiä vuodessa.

Vuoria voi muodostua myös tulivuorenpurkauksissa. Tulivuoria esiintyy esimerkiksi kohdissa, joissa yksi litosfäärilaatta painuu toisen alle, kuten Tyynenmeren laatan reuna-alueilla. Vulkaanista toimintaa on myös niin sanotuissa kuumissa pisteissä laattojen keskellä, esimerkiksi Havaijilla. Tuliperäiset vuoret voivat syntyä nopeasti päivien tai kuukausien aikana mutta ne ovat yleensä melko pieniä. Poikkeuksiakin on, kuten Andien yli 6?000 metrin huiput. Siellä purkaukset ovat toistuneet usein pitkän ajanjakson kuluessa.

Lue myös:

Vuoret

Miksi korkeimmat vuoret sijaitsevat Himalajalla?

2 minuuttia
Sommer i Narsaq Grønland
Maaperä

Grönlannin maaperässä piilee radioaktiivisia rikkauksia

5 minuuttia
Vuoret

Valkoinen kuolema vaanii vuorilla

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota