Etna
Luonto - Vuoret

Pieni vuori voi syntyä parissa päivässä

Tektonisten laattojen törmäyskohtiin voi syntyä vuoria, joka kasvavat korkeutta senttien vuosivauhtia. Kuinka nopeasti uusia vuoria syntyy nopeimmillaan?

Useimmat vuoret ovat muodostuneet Maan kivikehän eli litosfäärin kahden laatan törmätessä toisiinsa. Jos kummassakin laatassa on mannerkuorta, niiden reunat poimuttuvat, sillä mannerkuori on merenpohjan kuoreen verrattuna niin kevyttä, että se ei vajoa toisen laatan alle.

Esimerkiksi maailman korkein vuoristo, Himalaja, on muodostunut vähitellen 50 miljoonan vuoden aikana Intian laatan pusertuessa päin Euraasian laattaa. Muodostumisprosessi on erittäin hidas. Nopeimmillaankin Himalaja kasvoi korkeutta vain puolitoista senttiä vuodessa.

Vuoria voi muodostua myös tulivuorenpurkauksissa. Tulivuoria esiintyy esimerkiksi kohdissa, joissa yksi litosfäärilaatta painuu toisen alle, kuten Tyynenmeren laatan reuna-alueilla. Vulkaanista toimintaa on myös niin sanotuissa kuumissa pisteissä laattojen keskellä, esimerkiksi Havaijilla. Tuliperäiset vuoret voivat syntyä nopeasti päivien tai kuukausien aikana mutta ne ovat yleensä melko pieniä. Poikkeuksiakin on, kuten Andien yli 6?000 metrin huiput. Siellä purkaukset ovat toistuneet usein pitkän ajanjakson kuluessa.

Lue myös:

Vuoret

Onko valtamerissä vedenalaisia vuoria?

0 minuuttia
Vuoret

Maailman suurin kivi Keski-Australiassa

0 minuuttia
Vuoret

Mount Everest on ehkä kutistunut

11 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!