Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Vuoret

Maailman suurin kivi Keski-Australiassa

Mikä on maailman suurin kivi? Missä se on ja miten se on muodostunut?

Keski-Australiassa sijaitsevaa Ayers Rockia pidetään maailman suurimpana kivenä. Se onkin kookkain tunnettu monoliitti eli yksittäinen yhtenäinen kalliomuodostelma. Sen ympärysmitta on noin kahdeksan kilometriä ja pisimmän sivun pituus lähentelee neljää kilometriä. 340 metriä korkean vuoren laelta avautuu huikea näkymä sitä ympäröivälle ruohotasangolle. Kauempaa tarkasteltuna Ayers Rock vaikuttaa suurelta veden tasaiseksi hiomalta rantakiveltä. Se on kuitenkin pinnanmuodoiltaan vaihteleva, rosoinen vuori, jota kutsutaan tästä syystä myös Kengurunhännäksi ja Aivoiksi. Ayers Rockin syntyhistoria alkoi 600–900 miljoonaa vuotta sitten, jolloin meri kerrosti Keski-Australiaan kuuden kilometrin paksuisen savi-, hiekkakivi- ja sorapatjan. Merenpohjan kohotessa patjan reunat puristuivat kokoon ja kerrostumista poimuttui vuoristo, joka altistui erilaisille eroosiotekijöille, kuten tuulelle ja sateelle. Noin 500 miljoonaa vuotta sitten vuoristo oli kulunut lähes olemattomiin, ja siitä peräisin olleista kivi- ja maalajeista muodostui laaja tasanko samaan tapaan kuin Pon laaksossa Alppien ja Apenniinien välissä Pohjois-Italiassa. Ayers Rock muodostui Keski-Australian muinaisen vuoriston kivi- ja maalajeista. Vuosimiljoonien aikana kerrostumat tiivistyivät tiivistymistään, ja noin 370 miljoonaa vuotta sitten niistä alkoi muodostua uusi vuoristo, jossa kerrostumat olivat asettuneet lähes pystysuoraan asentoon. Vuoriston kulumisprosessi käynnistyi 245 miljoonaa vuotta sitten triaskaudella, eikä siitä ole jäljellä Ayers Rockin lisäksi kuin muutama vielä pienempi kalliomuodostelma. Ayers Rock hehkuu ennen kaikkea auringonlaskun aikana punaisena. Punertava sävy johtuu siitä, että kallio on kirjaimellisesti ruosteessa. Kallioperästä rapautuneet rautapitoiset mineraalit ovat asettuneet ohueksi kerrokseksi vuoren pinnalle ja värjäävät sen ruosteenpunaiseksi.

Lue myös:

Ayers rock
Luonto

Onko Ayers Rock yksi iso kivi?

1 minuuttia
Luonto

Näin Ayers Rock syntyi

2 minuuttia
Underwater mountains
Vuoret

Atlantin pohjasta piirrettiin kartta

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota