Lumivyöry

Lumivyörykuolema vaanii vuorilla

Joka vuosi vuoret vaativat lisää uhreja, kun rinnettä alas vyöryvät lumimassat pyyhkäisevät mukaansa kaiken tielle osuvan. Lumivyöryjä syntyy, kun ylimpänä oleva raskas uusi lumikerros ei enää pysy kiinni alimpana olevassa vanhassa lumikerroksessa.

Lumivyöry on vaara, jota ei turhaan kutsuta valkoiseksi kuolemaksi.

Kun lumimassat vyöryvät alas rinnettä, ne vievät mennessään kaiken: kivet, puut – ja ihmiset.

Kun ihminen joutuu kivikovien lumikerrosten puristukseen, hän ei voi tehdä juuri muuta kuin toivoa, että apua on tulossa pian. Lumihirviön vatsassa ei nimittäin riitä ilmaa pitkäksi aikaa.

Jos lasket mielelläsi merkittyjen rinteiden ulkopuolella, sinun kannattaa miettiä hetki yllä olevaa kuvausta. Mietintähetki on tarpeen varsinkin, jos sääolot ovat järkyttäneet sitä hienon hienoa tasapainoa, joka normaalisti pitää lumen vuorenrinteillä.

Lumivyöry syntyy lumikerrosten välissä

Lunta on rinteillä yleensä kahdessa kerroksessa.

Alimpana rinnettä vasten lepää raskas, pakkautunut lumi, joka on ollut paikoillaan jo pitkään. Ylimpänä on – niin ikään raskas – aika äskettäin satanut lumi.

Normaalioloissa ylin kerros on suhteellisen hyvin kiinni vanhassa lumessa, ja silloin lumikerrokset luovat hyvän alustan laskettelijoille.

Ongelmia syntyy, kun alimman lumikerroksen massa ei ole riittävä – esimerkiksi, jos lunta ei ole satanut niin paljon kuin normaalisti tai jos vanhan kerroksen päälle sataa paksu kerros uutta lunta.

Vakaa lumi koostuu kahdesta raskaasta ja tiukkaan pakkautuneesta lumikerroksesta. Lumi muuttuu epävakaaksi, kun ylimmän kerroksen paino äkkiä kasvaa.

Jos painovoima voittaa, lumi alkaa vyöryä

Lumen pysyminen rinteillä on kahden luonnonvoiman välistä taistelua. Vastakkain ovat painovoima ja kitka.

Rinteillä painovoima vetää luonnollisesti lunta alaspäin. Painovoima vaikuttaa eniten uuteen lumeen, joka ei vielä ole ehtinyt pakkautua.

Alin lumikerros on hyvin kiinni kalliossa, mutta ylintä lumikerrosta pidättelee rinteellä vain lumikerrosten välinen kitka.

Lumivyöryriski on suuri, kun ...

Kun ylimmän lumikerroksen paino äkkiä kasvaa, kitkavoima joutuu koetukselle. Kaiken lisäksi pakkaantuneen alimman lumikerroksen ja ylimmän uuden lumen kerroksen välissä voi olla kolmas, kevyempi puuterilumikerros.

Eurooppalaisissa lumivyöryennusteissa on viisi porrasta: pieni, kohtalainen, huomattava, suuri ja erittäin suuri. Suomessa ennusteita julkaisee Ilmatieteen laitos.

© European Avalanche Warning Services

Tällaisissa tilanteissa pienikin muutos voi synnyttää lumivyöryn. Laskettelija, joka kiitää vastasataneella lumella, saattaa olla juuri se lisäpaino, joka aiheuttaa rinnettä alas kiitävän vyöryn.

Laskettelijat, jotka hakeutuvat hoidettujen rinteiden ulkopuolelle, voivat joutua keskelle lumivyöryä.

Lue myös:

Vuoret

Mount Everest on ehkä kutistunut

11 minuuttia
nb_u39 bryster
Elimistö

Kaksi rintaa, sattumaako?

0 minuuttia
Vuoret

Maailman vaarallisin vuori ei ole korkein

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!