Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Vuoret

Helikopteri on korkeimmilla vuorilla riskialtis pelastusväline

Miksi Mount Everestin laella tai rinteillä pulaan joutuneita vuorikiipeilijöitä ei noudeta turvaan helikopterilla?

Nepalilainen Madan Khatri Chhetri nouti 1996 helikopterilla kaksi vuorikiipeilijää Mount Everestin rinteiltä yli kuuden kilometrin korkeudesta. Toimintatapa on kuitenkin parempi teoriassa kuin käytännössä. Pelastushelikopterin käyttöä Mount Everestin yläosissa rajoittaa ilman ohuus. Monen kilometrin korkeudessa ilmamolekyylit ovat harvemmassa kuin merenpinnan tasossa. Riittävän nosteen aikaansaamiseksi helikopterin roottorinlapojen kulma olisi säädettävä hyvin jyrkäksi. Suurella lapakulmalla lentäminen onnistuu, jos moottori toimii kyllin tehokkaasti, mutta korkealla moottorin teho laskee hapen vähyyden vuoksi. Siksi useimmilla helikoptereilla voi lentää vain alle neljän kilometrin korkeudessa. Ranskalaisella Aerospatiale SA315B Lama -helikopterilla on tosin käyty 12 442 metrin korkeudessa. Siitä oli riisuttu pois kaikki ylimääräinen painon vähentämiseksi. Polttoainesäiliökin oli kokeen aikana lähes tyhjä.

Lue myös:

Vuoret

Hillary ja Norgay valloittivat Mount Everestin

15 minuuttia
Vuoret

Maailman vaarallisin vuori ei ole korkein

0 minuuttia
Sommer i Narsaq Grønland
Maaperä

Grönlannin maaperässä piilee radioaktiivisia rikkauksia

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota