Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Underwater mountains
Luonto - Vuoret

Atlantin pohjasta piirrettiin kartta

Osa vedenalaisen vuoriketjun huipuista on tasalakisia.

Etelä-Atlantilla lähes kahdentuhannen kilometrin päässä Afrikan rannikosta kohoaa jyhkeä vuoriketju: korkeimmat huiput ovat 4?500 metrin korkuisia. Tosin koko komeus on merenpohjassa. Tähän asti vuoristosta on ollut vain satelliittikuvia, mutta nyt siitä on laadittu myös tarkka kartta.

Kartoituslaivojen kaikuluotaimet ovat tunnistaneet pohjasta sekä tasalakisia että hyvin terävähuippuisia vuoria. Vuoriketju kiinnostaa kuitenkin muustakin kuin maisemallisista syistä.

Kartoitusta aiotaan täydentää geologisilla tutkimuksilla, joiden toivotaan antavan uutta tietoa Maan kuoren koostumuksesta. Merenpohjan muodostumilla on myös suuri vaikutus alueen eliöstöön.

Veden peittämien vuoristojen kartoitus kestää vielä kauan. Satelliittikuvista on löydetty 13?000 vedenalaista vuorta, mutta yhdysvaltalaisen Scrippsin merentutkimuslaitoksen kartoittajien mukaan yli tuhatmetrisiä huippuja on merten pohjassa ainakin 100?000.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota