Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Talviaika

Talviaika: Kelloja siirretään nyt

Talvi lähestyy ripein askelin. Kylmyyden ja pimeyden lisääntyessä pitää taas siirtää kelloja tunti taaksepäin – nyt nimittäin vaihdetaan kesäajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan.

Milloin talviaika alkaa tänä vuonna?

Talviaika – tai normaaliaika – 2020 virallisesti sunnuntaina 25. lokakuuta yöllä kello 04.00, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin.

Euroopan komission päätöksellä vuonna 1996 kaikissa EU-maissa siirrytään kesäaikaan ja talviaikaan samanaikaisesti, maaliskuun viimeisenä viikonloppuna ja lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentin enemmistö äänesti kesäajan luopumisen puolesta.

Euroopan parlamentti toivoo, että jäsenmaat vuodesta 2021 alkaen saavat päättää, haluavatko ne luopua kesäajasta, mutta päätökseen pitää vielä saada EU:n ministerineuvoston hyväksyntä. Juuri nyt on epävarmaa, mitä ministerineuvosto päättää.

Ministerineuvosto ilmoitti kesäkuussa 2019, että asiasta ei vielä ole päästy sopuun.

Talviaika, milloin?

Kesäaikaa oli kokeiltu jo aiemminkin, mutta pysyvästi siihen siirryttiin useissa Euroopan maissa vuonna 1980 – Suomessa vuonna 1981.

Niin sanottu talviaika on oikeasti normaaliaika, josta kesäaika poikkeaa tunnilla. Alun perin kesäaika otettiin käyttöön sähkön säästämiseksi, koska kesäaika toi lisää valoisia tunteja sille ajalle, kun ihmiset ovat hereillä.

Talviaika vaihdetaan lähinnä länsimaissa

Lähes koko Eurooppa ja Pohjois-Amerikka siirtävät kelloja kesäajan ja talvi- eli normaaliajan välillä. Muissakin maanosissa on kuitenkin maita, joissa kesäaika on käytössä.

Maailmassa noin 70 maassa on käytössä kesäaika ja talviaika. Kaikki eivät tosin vaihda aikaa samana päivänä kuin EU:n maat.

Maat, joissa on talviaika

Talviaika ja kesäaika vaihtelevat useissa maissa eri puolilla maailmaa.

© Wikipedia

Yllä olevasta kartasta näet, missä maissa kelloja siirrellään. Napsauttamalla karttaa saat sen esiin suurempana.

  • Sininen: Kesäaika pohjoisella pallonpuoliskolla.

  • Oranssi: Kesäaika eteläisellä pallonpuoliskolla.

  • Tummanharmaa: Ei ole koskaan vaihdettu talviajasta kesäaikaan.

  • Vaaleanharmaa: Vaihdettu aiemmin talviajasta kesäaikaan.

Siirrymmekö jatkossakin kesäaikaan vai pysymmekö normaaliajassa?

Yksinkertainen kysymys herättää paljon mielipiteitä ja ristiriitaisia argumentteja. Talouden kannalta tarkasteltuna monet maat voittavat siirtyessään kesäaikaan.

Italialainen energiayhtiö, Terna, raportoi vuonna 2016, että kesäajan ansiosta Italiassa säästettiin energiaa 580 GWh (eli noin 0,2 prosenttia maan vuotuisesta energiankulutuksesta), mikä tarkoittaa noin 94,5 miljoonan euron säästöä vuodessa. Asia selviää Euroopan komission raportista vuodelta 2018.

Vastaava esimerkki löytyy myös Espanjasta. Siellä energiaministeriö laski, että kesäajalla säästettiin vuonna 2015 kaikkiaan 5 prosenttia valaistukseen käytetystä energiasta. Vuositasolla säästö oli 300 miljoonaa euroa.

Asian tieteellinen puoli

Osa tutkijoista uskoo, että kesäajalla voi olla myönteisiä vaikutuksia lapsiin ja aikuisiin, koska olemme ”kotona aiemmin” ja saamme ”enemmän valoa” kuin muuten.

Tutkimukset ovat kuitenkin hataralla pohjalla. Euroopassa ja Australiassa on havaittu vain hieman positiivisia vaikutuksia, kun taas USA:ssa ja Brasiliassa kesäajalla on todettu olevan negatiivisia vaikutuksia.

Suurin osa tutkimuksista on tullut siihen tulokseen, että kesäaikaan siirtymisestä ei ole ollut hyötyä. Kellojen siirtäminen vääristää ihmisen biologista kelloa ja aiheuttaa samantapaisia ongelmia kuin vuorotyö.

Tässä joitakin kesäaikaan siirtymisen seurauksista usean tutkimuksen mukaan: Ihmiset – varsinkin nuoret – ovat väsyneitä päivällä. Monet loukkaantuvat herkemmin ja joutuvat ensiapuun. Monet saavat sydänkohtauksen ja sydänpysähdyksen. Keinohedelmöityksellä raskaaksi tulleilla naisilla on normaalia suurempi riski saada keskenmeno.

Tieteen mielipide siis on: Meidän pitää pysyä normaaliajassa – tai talviajassa, jos sitä siksi halutaan kutsua.

Milloin vallitsee talviaika?

Talviaika tulee käyttöön lähivuosina seuraavasti:

  • 2021 - Lokakuun 30:nnen ja 31. päivän yönä
  • 2022 - Lokakuun 29:nnen ja 30. päivän yönä

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota