Leaves autumn

Mistä lehtipuut tietävät, että on syksy?

Miksi lehtipuut pudottavat lehtensä syksyllä? Mistä ne tietävät, että on syksy?

torstai 4. lokakuuta 2018

Lauhkean ilmastovyöhykkeen lehtipuiden normaaliin rytmiin kuuluu lehtien kasvattaminen keväällä ja varistaminen syksyllä. Lehdet eivät kestäisi vahingoittumatta pakkaskausia. Lisäksi lumi rasittaisi puiden oksia enemmän, jos niissä olisi lehdet.

Talvehtimissilmut alkavat kehittyä heinäkuun lopussa

Lehtipuut säätelevät itse niin ruskaa kuin lehtien irtoamistakin. Ne alkavat valmistautua hyvissä ajoin kylmyyteen. Lehdet toimivat kuitenkin vielä loppukesällä tehokkaasti ja valmistavat tärkkelystä eli hiilihydraatteja siemeniin, varteen ja juuriin varastoitavaksi.

Puut alkavat kehittää talvehtimissilmuja heinäkuun lopussa. Silmuissa on pienen pieniä lehtiä ja esimerkiksi omenapuilla seuraavana keväänä puhkeavien kukkien aiheet pienoiskoossa.

Kasvit reagoivat päivän ja yön pituuteen

Kasveissa on niin kutsuttu fytokromijärjestelmä, joka reagoi yön pituuteen. Sen avulla kasvit selvittävät, mikä vuodenaika on menossa. Päivien pidetessä ja yön lyhentyessä kasvit tietävät, että on kevät eikä syksy, jotka lämpötilojen osalta usein muistuttavat toisiaan.

Pidä viima loitolla

Tieteen Kuvalehti tarjoaa sinulle runsaasti tietoa luonnosta – aina pienimmästä kukkasesta suurimpaan petoon asti. Nyt Tieteen Kuvalehdellä on loistava tarjous kaikille ulkoilmaelämää rakastaville. Saat:

  • Tyylikkään windbreaker-takin – kätevä syksysäässä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä – tietoa tuoreimmista tutkimustuloksista
  • Vapaan käyttöoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä

Tämän kaiken saat vain 14,90 eurolla.

TILAA TÄSTÄ

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: