Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kesäaika - auringonnousu

Kesäaika verottaa yöunia ja liikevaihtoa

Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina siirrytään kesäaikaan. Jos sinusta tuntuu, että se vaikuttaa sinuun ja kehoosi, olet oikeassa.

Elijah Hiett/Unsplash

Milloin on kesäaika?

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin aamuyöstä kello 3.00.

Vuonna 2021 kesäaika alkaa lauantain 27. maaliskuuta ja sunnuntain 28. maaliskuuta välisenä yönä

Seuraavina vuosina kesäaika alkaa seuraavasti:

  • 2022 – lauantain 26. maaliskuuta ja sunnuntain 27. maaliskuuta välisenä yönä
  • 2023 – lauantain 25. maaliskuuta ja sunnuntain 26. maaliskuuta välisenä yönä
  • 2024 – lauantain 30. maaliskuuta ja sunnuntain 31. maaliskuuta välisenä yönä
  • 2025 – lauantain 29. maaliskuuta ja sunnuntain 30. maaliskuuta välisenä yönä
  • 2026 – lauantain 28. maaliskuuta ja sunnuntain 29. maaliskuuta välisenä yönä

Milloin kesäaika loppuu?

Kesäaika loppuu, kun siirrymme talviaikaan – jota myös kutsutaan normaaliajaksi – lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Vuonna 2021 talviaika alkaa lauantain 30. lokakuuta ja sunnuntain 31. lokakuuta välisenä yönä

Kesäajasta ei ainakaan vielä ole luovuttu

Euroopan komissio esitti vuonna 1996 yhteiset standardit kaikille EU-maille. Komission päätöksen mukaan kaikissa jäsenmaissa pitää siirtyä kesäaikaan ja talviaikaan samana ajankohtana – maaliskuun ja lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentin enemmistö kuitenkin äänesti kesäajasta luopumisen puolesta.

Euroopan parlamentti toivoi, että kukin maa vuodesta 2021 alkaen voisi itse päättää, haluaako se säilyttää kesäajan. EU-maiden pitää kuitenkin hyväksyä ehdotus ministerineuvostossa, ennen kuin laki voi astua voimaan – eikä sitä ole vielä tapahtunut. Se johtuu muun muassa siitä, että asiasta on eri jäsenmaissa erilaisia mielipiteitä.

Kesäaikaan siirrytään siis taas totuttuun tapaan vuonna 2021.

EU-aloitteen puoltajien mielestä nykyisellä energiaa säästävällä tekniikalla päivänvalon pidentäminen ei tuo lisäsäästöjä. Toisaalta vastustajat ovat sitä mieltä, että sillä saavutetaan kuitenkin pieniä energiasäästöjä – ja että valoisat kesäillat ovat mukavia.

Kesäaika ja talviaika on käytössä kaikkiaan noin 70 maassa. Kaikki eivät kuitenkaan noudata samoja päivämääriä kuin EU-maat.

Kesäaikaa koskeva maailmankartta

Joka vuosi 1 500 000 000 ihmistä siirtää kelloja tunnin eteenpäin keväällä ja siirtyy kesäaikaan. Sinisissä maissa on käytössä kesäaika, oransseissa on joskus ollut kesäaika, ja punaisissa kesäaikaa ei ole ollut koskaan.

© Shutterstock

Milloin kesäaika otettiin käyttöön?

Kesäaika otettiin käyttöön energiankulutuksen säästämiseksi, mutta tutkimusten mukaan vaihtelu kesä- ja talviajan välillä on vahingoksi terveydelle.

Tässä on viisi faktaa kesäajasta:

  1. Ihmisen elimistöltä kestää viisi päivää sopeutua siihen, että pitää nousta ylös tuntia aiemmin. Elimistön biologinen kello seuraa aurinkoa, mutta kun kelloa siirretään eteenpäin, aurinko ei pysy mukana.

  2. Idea kellojen siirtämisestä syntyi jo 1784, kun keksijä Benjamin Franklin halusi säästää kynttilöitä. Tanska, Norja ja Ruotsi ottivat kesäajan käyttöön 1916, Suomessa kelloja on siirretty joka vuosi vuodesta 1981 lähtien.

  3. Yksi menetetty tunti unta saattaa kuulostaa merkityksettömältä,, mutta Kanadassa liikennetutkijat havaitsivat vuonna 1992, että kesäaikaan siirtymisen jälkeisellä viikolla liikenneonnettomuudet lisääntyivät kahdeksalla prosentilla.

  4. Kesäaikaan siirtyminen aiheutti vuonna 2000 Yhdysvaltojen pörssin sijoittajille noin 30 000 000 000 dollarin tappiot. Syynä olivat pörssimeklareiden univelka ja keskittymisvaikeudet.

  5. Jokainen yhdysvaltalainen käyttää tutkimusten mukaan 20 minuuttia siihen, että hän saa asetettua kellonsa kesäaikaan. Touhu maksaa yhteiskunnalle noin 1,7 miljardia dollaria menetettynä työaikana.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota