© Shutterstock

Kesä lämmittää tammikuulle asti

Miksi tammi- ja helmikuussa on keskimäärin kylmempää kuin joulukuussa, vaikka päivä on lyhimmillään juuri joulukuun 21. päivänä?

On totta, että pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten auringonsäteilyä juuri joulukuun lopulla ja siitä voisi päätellä, että joulukuu olisi kylmin kuukausi.

Talven kylmin aika on kuitenkin Manner-Suomessa yleensä tammikuun lopulla ja saaristossa ja rannikolla helmikuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Viive johtuu siitä, että kesällä ilmakehään, maanpintaan, mereen ja järviin varastoitunutta lämpöä vapautuu vielä talvikuukausinakin, mikä osaltaan korvaa säteilyenergian vähentymistä.

Tammi– helmikuussa kesän lämpövarastot loppuvat. Samantapainen viive ha-vaitaan kesällä. Vaikka päivä on pisimmillään kesäkuun 20.– 22. päivänä, lämpimintä on heinäkuun lopulla.

Vaikka talvipäivänseisauksenjälkeen päivä pitenee ja auringonsäteily lisääntyy, aurinko alkaa lämmittää vasta helmikuussa.

Näin siitä huolimatta, että pohjoisen pallonpuoliskon talven aikaan Maa on lähimpänä Aurinkoa. Selitys on se, että Maan pyörimisakseli on 23,5 astetta kallellaan ja talvella pohjoisnapa on kallistunut Auringosta poispäin.

Siksi Pohjolan leveyspiireille osuva auringonsäteily leviää isommalle alueelle ja pinta-alayksikköä kohti tulee vähemmän energiaa kuin muina aikoina. Lisäksi suuri osa säteilystä heijastuu pois lumesta ja jäästä.