Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Luonto - Vuodenajat

Kesä lämmittää tammikuulle asti

Miksi tammi- ja helmikuussa on keskimäärin kylmempää kuin joulukuussa, vaikka päivä on lyhimmillään juuri joulukuun 21. päivänä?

On totta, että pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten auringonsäteilyä juuri joulukuun lopulla ja siitä voisi päätellä, että joulukuu olisi kylmin kuukausi.

Talven kylmin aika on kuitenkin Manner-Suomessa yleensä tammikuun lopulla ja saaristossa ja rannikolla helmikuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Viive johtuu siitä, että kesällä ilmakehään, maanpintaan, mereen ja järviin varastoitunutta lämpöä vapautuu vielä talvikuukausinakin, mikä osaltaan korvaa säteilyenergian vähentymistä.

Tammi– helmikuussa kesän lämpövarastot loppuvat. Samantapainen viive ha-vaitaan kesällä. Vaikka päivä on pisimmillään kesäkuun 20.– 22. päivänä, lämpimintä on heinäkuun lopulla.

Vaikka talvipäivänseisauksenjälkeen päivä pitenee ja auringonsäteily lisääntyy, aurinko alkaa lämmittää vasta helmikuussa.

Näin siitä huolimatta, että pohjoisen pallonpuoliskon talven aikaan Maa on lähimpänä Aurinkoa. Selitys on se, että Maan pyörimisakseli on 23,5 astetta kallellaan ja talvella pohjoisnapa on kallistunut Auringosta poispäin.

Siksi Pohjolan leveyspiireille osuva auringonsäteily leviää isommalle alueelle ja pinta-alayksikköä kohti tulee vähemmän energiaa kuin muina aikoina. Lisäksi suuri osa säteilystä heijastuu pois lumesta ja jäästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota