Voiko koira olla vegaani? Tutkijoiden mukaan kyllä

Tutkijoiden mukaan kasviperäisellä koiranruoalla on puolellaan monia etuja. Haluaisikohan sinun koirasi kokeilla vegaanimuonaa?

Tutkimuksen mukaan koira saisi tarvittavat ravintoaineet myös vegaanisesta koiranruoasta.

© Shutterstock

Vegaanius on nykyisin melkeinpä muotia: yhä useampi valitsee vegaaniuden eli ei käytä eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa ja maitotuotteita, joko ilmastosyistä tai eläinten hyvinvointiin liittyvistä eettisistä syistä.

Jotkut suhtautuvat kuitenkin erityisesti vegaaniseen ruokavalioon kriittisesti.

Useimmiten kritiikin kohteena on se, voiko vegaanisesta ruokavaliosta saada kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Jotkut tutkijat ovat sillä kannalla, että lihan, maitotuotteet ja kananmunan kokonaan ruokavaliostaan pois jättävien on vaikea saada riittävästi tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita muualta.

Tämä ei kuitenkaan näytä koskevan koiria.

Journal of Animal Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi nimittäin ilmi, että ihmisen paras ystävä voi saada huolellisesti koostetusta, tasapainoisesta vegaaniruokavaliosta kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Yhdysvaltalaistutkijat testasivat kahta vegaanista ja yhtä broileripohjaista koiranruokaa.

Kolme beagle-rotuisten koirien ryhmää saivat kukin yhtä näistä ruoista kolmen viikon ajan. Tutkijat seurasivat koirien hyvinvointia ottamalla verikokeita ja analysoimalla koirien ulosteen laatua ja bakteerikoostumusta.

© Shutterstock

Mitä vegaanista ruokavaliota noudattaneet koirat söivät?

Tutkimuksessa käytetyt vegaanimuonat koostuivat esimerkiksi linsseistä, kikherneistä, bataatista, kurpitsasta, omenasta, mustikoista, herneistä ja porkkanasta.

Tutkijoiden mukaan vegaaniruokavaliota noudattaneet koirat saivat enemmän kuitua ja oligosakkaridi-nimistä hiilihydraattia kuin lihaa syöneet koirat.

Vegaanisesti syöneiden koirien kolesteroli- ja triglyseridiarvot olivat myös alhaisemmat eli niiden veressä oli verrokkeja vähemmän rasvaa.

Tutkijat toteavat, että vegaanisella ruokavaliolla saattaakin olla myönteinen vaikutus ylipainoisten lemmikkien terveydentilaan.

Vegaanisesti syöneiden koirien ulosteessa havaittiin "myönteisiä muutoksia": uloste ei esimerkiksi haissut yhtä pahalta kuin lihaa syöneiden.

"Uloste haisi kyllä edelleen, mutta haju ei ollut lainkaan yhtä paha", sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Kelly Swanson Illinois'n yliopistosta.

Tutkimuksessa käytetyt kaksi koirien vegaanista muonaa olivat peräisin Bramble-nimiseltä valmistajalta. Tutkijat korostavat, että samanlaisia terveysvaikutuksia ei välttämättä esiinny silloin, jos koiralleen koostaa omin päin vegaanisen ruokavalion.