Voiko hevonen oksentaa?

Onko hevosella oksennusrefleksiä vai pysäyttääkö pitkä kaula vatsan sisällön ennen kuin se ehtii suuhun?

© Shutterstock

Kyky oksentaa voi auttaa esimerkiksi ruokamyrkytyksen sattuessa, mutta valitettavasti hevosten on tultava toimeen ilman tätä kykyä.

Hevosen ruoansulatuskanava on nimittäin koko matkaltaan yksisuuntainen. Kun ruoka kulkee hevosen ruoansulatuskanavan läpi, voimakkaat lihassupistukset ja vahva sulkijalihas varmistavat, ettei ruoka nouse vatsalaukusta takaisin ruokatorveen.

Lihassupistukset ovat niin voimakkaita, että ne pitävät ruoan vatsalaukussa suurtakin painetta vastaan – esimerkiksi silloin, kun vatsassa on runsaasti ilmaa tai eläin on syönyt liikaa. Jos paine nousee vaarallisen voimakkaaksi, on todennäköisempää, että vatsalaukku räjähtää kuin että hevonen oksentaa.

Vatsan sisältö ei nouse takaisin paonkaan aikana

Puuttuva oksennusrefleksi johtuu pääosin siitä, että hevonen syö pää alaspäin roikkuen. Sen sijaan, että hevosen pitäisi nostaa päätään nielaistakseen jokaisen suupalan jälkeen, yksisuuntainen ruoansulatuskanava kumoaa painovoiman, joka muutoin saisi hevosen kakomaan ruoan takaisin ylös.

Hevosen kyky pitää ruoka vatsassa mahdollistaa myös pikaisen paon saalistajilta ilman, että ruoka nousee ylös. Hyökkäyksen kohteeksi joutumisen riski laiduntaessa on suuri, koska ainakin aiemmin hevoset viettivät suurimman osan ajastaan laitumella syöden.

Vaikka hevonen ei sinänsä oksennakaan, vakavissa ruoansulatuselimistön häiriöissä ruokaa ja mahanestettä voi valua ulos hevosen suusta.