Eurooppa saa oman avaruuskeskuksen
Avaruusrakettien laukaisujen määrä on vain kasvanut, ja laukaisujonot pitenevät.
Uusi avaruuskeskusten sukupolvi on rakenteilla. Niillä aiotaan päästä eroon ruuhkista, lähettää valtavia raketteja kohti muita planeettoja ja tarjota turisteille edullisia lentoja avaruuteen.
Yksi uusista avaruuskeskuksista aiotaan sijoittaa Eurooppaan – jolloin oma maanosamme saa ensimmäisen yksityisen avaruuskeskuksen.
Apinat saivat ihmisen geenejä
Ihmisen aivojen kehitys otti useita miljoonia vuosia sitten ison pyrähdyksen, minkä ansiosta niiden koko kasvoi ja ihmisen kognitiiviset kyvyt paranivat verrrattuna lähimpiin sukulaisiin, kuten gorilloihin ja simpansseihin.
Kiinalaistutkijat ovat yrittäneet tasoittaa lajien välistä eroa siirtämällä makakiapinoihin ylimääräisen kopion ihmisen MCPH1-geenistä.
Koe jakaa mielipiteitä. Jotkut tutkijat pitävät sitä eettisesti arveluttavana.
Tutkijat kirjoittavat elämän historian uusiksi
Yhteyttäminen, tuma, raajat ja selkäranka – elämä on ottanut monta uskomatonta harppausta.
Uudet löydöt ja havainnot muuttavat kuitenkin käsitystä siitä, missä ja milloin elämän suurimmat edistysaskeleet tapahtuivat. Nyt esimerkiksi tiedetään, että suvullinen lisääntyminen alkoi vasta noin 1,2 miljardia vuotta sitten.
Näe pölypilviä ja kaasusumuja
Kierteisgalakseja, jättimäisiä pölypilviä ja valtavia räjähdyksiä.
1700-luvulla ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier havaitsi ilmiöitä, joita hän ei pystynyt selittämään. Hän kokosi ne listaksi, joka tunnetaan nykyisin Messierin luettelona.
Hubble-teleskooppi on kuvannut uransa aikana lukuisia avaruuden kohteita, ja nyt on havaittu, että Messierin luetteloon kuuluu joitakin maailmankaikkeuden visuaalisesti näyttävimpiä ilmiöitä.