7 asiaa, joita et tiennyt vedestä

Alkio on 95-prosenttisesti vettä, ja norsut haistavat veden kilometrien päästä. Tästä voit ammentaa itsellesi vedestä sellaisia faktoja, joihin et ole varmasti aiemmin törmännyt.

Vesi_top

1. Alkio on 95-prosenttisesti vettä

Veden määrä ihmiskehossa vähenee iän myötä. Alkioaikana keho on 95-prosenttisesti vettä. Vastasyntyneellä luku on laskenut 77 prosenttiin, ja täysikasvuisen ihmisen vesipitoisuus on enää vain 60–70 prosenttia. Kaksi kolmasosaa vedestä on solujen sisällä.

2. Maassa on 800 biljoonaa olympia-altaallista vettä

Maapallolla lainehtii 1,5 miljardia kuutiokilometriä vettä. Määrä vastaa 800 biljoonaa olympia-altaallista. Jos kaikki vesi jaettaisiin tasaisesti maapallolle, vettä olisi 3,7 kilometrin kerros.

3. Tähdet sylkevät vettä avaruuteen

Nuoresta Aurinkoa muistuttavasta tähdestä, joka sijaitsee 750 miljoonan valovuoden päässä Maasta, lähtee avaruuteen kaksi jättimäistä vesisuihkua. Tähdestä suihkuaa vettä 200 000 kilometrin tuntinopeudella joka sekunti 100 miljoonaa kertaa Amazonjoen vesimäärää vastaava määrä. Tähtitieteilijät uskovat, että kaikki Aurinkoa muistuttavat tähdet saattavat jossain vaiheessa kehityskaartaan lotrata vedellä.

4. Norsu haistaa veden

Norsut kykenevät haistamaan veden useiden kilometrien päästä. Tämä ei oikeastaan ole mikään ihme. Kun 13 nisäkäslajilta kartoitettiin hajuaistiin kytköksissä olevat geenit, selvisi, että norsuilla niitä on 2 000 kappaletta. Määrä on lähes viisinkertainen verrattuna ihmiseen, joilla hajuaistigeenejä on vain 396 kappaletta.

5. Kilo naudanlihaa maksaa 15 500 litraa vettä

Elintarviketuotanto on yksi maailman suurimmista veden kuluttajista. Suklaakilon valmistamiseen kuluu 24 000 litraa vettä, ja kilo naudanlihaa vaatii 15 500 litraa. Ihminen taas juo vuodessa vain noin 1 000 litraa vettä. Noin 70 prosenttia maailmassa kulutetusta vedestä ohjautuukin tuotantoeläimille ja pelloille. Teollisuuden osuus on vain 22 prosenttia ja kotitalouksien kahdeksan prosenttia.

6. Mustaa aukkoa kehystää valtava vesipilvi

Maailmankaikkeuden suurimmassa vesihöyrypilvessä on 140 biljoonaa kertaa niin paljon vettä kuin Maan vesistöissä. Pilvi sijaitsee mustan aukon ympärillä 12 miljardin valovuoden päässä Maasta.

7. Vain promille vedestä on juotavaa

Vain kolme prosenttia maapallon vedestä on makeaa vettä, sillä 97 prosenttia vedestä sisältää suolaa. Makeasta vedestä 70 prosenttia on sitoutunut jäätiköihin, 29 prosenttia sijaitsee maanalaisissa vesistöissä ja vain jäljelle jääneestä yhdestä prosentista ihmiset voivat sammuttaa janonsa.

Vettä vettä vettäää!

Nasan uudet mittaustulokset osoittavat, että Maan vesivarannot ovat kutistumassa. Lue lisää menetelmistä, joilla jano aiotaan sammuttaa tulevaisuudessakin: