Varoitus YK:n ilmastopaneelilta: Ratkaisut tehtävä tällä vuosikymmenellä

Ratkaisut, joilla ilmaston lämpeneminen pysäytetään, on tehtävä ennen vuotta 2030, sanoo YK:n ilmastopaneeli.

Tonava tulvi yli äyräidensä Saksassa vuonna 2021. Samanlaisia näkymiä on odotettavissa yhä useammin, jos ilmasto lämpenee nykytahtia.

© Shutterstock

Maanantaina julkaistun YK:n ilmastopaneelin IPCC:n raportin viesti on haudanvakava.

Ilmastokriisin seuraukset, kuten rajut helleaallot ja tulvat, ovat täyttä totta jo nyt. Nykyiset toimenpiteet eivät riitä lämpenemisen estämiseksi. Mitä enemmän ilmasto lämpenee, sitä vakavammaksi seuraukset tulevat.

Raportissa on kuitenkin myös pieniä toivon pilkahduksia. Raportti on vuonna 1990 työnsä aloittaneen ilmastopaneelin kuudes.

Kasvihuonekaasupäästöjä voidaan rajoittaa, ja yhteiskunnat voidaan tehdä vähäpäästöisiksi. Keinot ovat olemassa, ja ne voidaan toteuttaa.

”Raportissa korostetaan kunnianhimoisempien toimien tarvetta ja osoitetaan, että jos toimimme nyt, me voimme vielä säilyttää maapallon elinkelpoisena kaikille”, sanoo YK:n hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtaja eteläkorealainen Hoesung Lee.

Toimeen pitää kuitenkin ryhtyä ripeästi. Tämän vuosikymmenen aikana tehtävät päätökset ratkaisevat, nouseeko maapallon keskilämpötila 1,5 vai 2 astetta.

Jo vuonna 2015 maailman maat sopivat, että tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpenemiseen alle kahteen ja mieluiten korkeintaan 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Sitä suurempi lämpeneminen aiheuttaisi korjaamatonta vahinkoa luonnolle.

Ilmasto on jo lämmennyt 1,1 astetta, ja todennäköisesti 1,5 asteen raja ylitetään pian.

Raportti viimeisteltiin viime viikolla paneelin maratonkokouksessa Sveitsissä, missä lähes 200 maan edustajat kävivät sen läpi rivi riviltä ja sopivat sanamuodoista.

Suomea edustaa ilmastopaneelissa ympäristöministeriön asettama IPCC-työryhmä, jota vetää Ilmatieteen laitos.

Erityisesti tarvitaan fossiilisen polttoaineen käytön vähentämistä, päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä, todetaan Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Aikaa on vain vuoteen 2030 asti

Tanskaa ilmastopaneelissa edustava Tanskan ilmastontutkimuskeskuksen johtaja Adrian Lema muistuttaa, että raportin takana on kahdeksan vuoden työ, joten enää tällä vuosikymmenellä ei saada uutta raporttia.

”Päästöjen kasvu on pysäytettävä tällä vuosikymmenellä, jos haluamme, että lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen. Siksi raportti on tärkeä päättäjille.”

Päätöksenteon paikka on YK:n seuraavassa ilmastokokouksessa COP28:ssa, joka järjestetään Dubaissa marras- ja joulukuun vaihteessa.

Kokouksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että päätösten tueksi on tutkittua tietoa.

”Raportti voi auttaa yhteisymmärryksen luomisessa. Siksi se on poliittisesti tärkeä.”

IPCC:n raporttia käsitellään vielä tällä viikolla maailman ympäristöministerien kokouksessa Kööpenhaminassa.