Shutterstock
Älykäs koira

Vallanvaihdos: Älykkäimmäksi koiraksi nousi nyt uusi rotu

Uusi 13 rotua kattanut tutkimus koirien älykkyydestä johti ykkössijan vaihtumiseen – mutta tuttu rotu pysyi edelleen palkintopallilla.

Paimennusominaisuudet, työteliäs luonne ja valmius ottaa vastaan käskyjä ihmiseltä ovat aiemmissa tutkimuksissa siivittäneet bordercollien koirien älykkyystilaston ykköspaikalle, kuten Tieteen Kuvalehtikin äskettäin kirjoitti.

Mutta nyt kärkipaikka on vaihtunut, Helsingin yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimus osoittaa.

Belgian paimenkoira malinois

Belgian paimenkoira malinois pärjäsi erilaisissa testeissä parhaiten. Se tosin sai matalat pisteet niin kutsutussa sylinteritestissä, jossa koiran täytyy ensin ottaa metallisylinterin sisään laitettu koirankeksi sylinterin avoimien päiden kautta ja tehdä sen jälkeen sama läpinäkyvän sylinterin kanssa koskematta sylinterin sivuihin.

© Shutterstock

Tutkimukseen osallistui yli tuhat koiraa 13 eri rodusta, ja se on laajin tähän mennessä toteutettu koiran älykkyyttä mittaava tutkimus.

Erilaisia tehtäviä

Koiria testattiin yhteensä kymmenessä eri tehtävässä, joista seitsemän oli kognitiivisia tehtäviä ja kolme käsitteli koiran kykyä totella käskyjä ja toistaa pyydetty asia.

”Useimmilla roduilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Esimerkiksi labradorinnoutajat ovat hyviä lukemaan omistajaansa ja vastaanottamaan käskyjä”, sanoo väitöskirjatutkija Saara Junttila Helsingin yliopistosta The Telegraph -lehden haastattelussa.

Suosittu koirarotu ei noussut älykkyysmittauksissa kuitenkaan aivan kärkeen.

Uusi kärkikolmikko

Koirien suorittamien kymmenen testin jälkeen kolmossijan vei saksalaisrotu hovawart, joka on keskikokoinen vartioinnissa ja jäljestyksessä käytetty koira. Kakkossijan vei älykkyystutkimusten aiempi ykkönen eli bordercollie.

Voittajaksi selviytynyt belgian paimenkoira malinois on aktiivinen ja sporttinen paimenkoira, joka muistuttaa saksan paimenkoiraa.

Aktiivinen, valpas ja ketterä belgi pärjäsi testeissä erityisesti käskyjen noudattamisessa ja eri ympäristöissä tapahtuneissa ongelmanratkaisutehtävissä. Rotua käytetään usein vartiointiin, mutta nykyään myös paljon erilaisissa virkatehtävissä.