Shutterstock
Lasisammakko

Uskomaton temppu tekee sammakoista läpinäkyviä

Läpinäkyvät lasisammakot voivat piilottaa 89 prosenttia verestään, kun ne nukkuvat. Sen ei pitäisi olla mahdollista.

Kun pienet lasisammakot nukkuvat Keski- ja Etelä Amerikan viidakoissa, niiden vartalot muuttuvat täysin läpinäkyviksi. Vaaleanvihreiden lehtien lomasta pilkistävät vain pienet sykkivät sydämet.

Suurin osa läpinäkyvistä eläimistä elää vedessä. Niillä ei ole punasoluja eivätkä ne tuota hemoglobiinia. Siksi lasisammakoiden temppu on uskomaton – lähes mahdoton.

Nyt New Yorkissa toimivan Amerikan luonnonhistoriallisen museon tutkijat ovat selvittäneet latvustossa elävän lasisammakon salaisuuden, joka piilee syvällä sammakon sisäelimissä.

Kun pienet lasisammakot keräävät veren maksaansa, ne piiloutuvat hyvin vihreiden lehtien lomaan. Tässä kuvassa lasisammakot nukkuvat lehdellä.

© Jesse Delia

Erityinen piilopaikka

Kun pienet lasimaiset eläimet nukkuessaan piilottavat 89 prosenttia punasoluistaan maksaan, ne muuttuvat 34–61-prosenttisesti läpinäkyviksi.

Nukkuva lasisammakko

Muuttamalla valovaallot ääniaalloiksi tutkijat saattoivat seurata punasolujen reittiä pienten sammakoiden elimistössä. Vasemmalla on nukkuva lasisammakko, jonka verestä suurin osa on maksassa. Oikealla on nukutettu sammakko, jolla on verta kaikkialla elimistössä.

© Junjie Yao, Duke University

Tutkijat havaitsivat sammakoiden verenpiilotustempun kuvatekniikalla, jolla voidaan seurata punasolujen reittiä verisuonissa laserin avulla. Kun molekyylit imevät laserin valoa, ne vapauttavat ääniaaltoja, joiden avulla tutkijat voivat kartoittaa veren matkaa elimistössä. Menetelmää kutsutaan fotoakustiseksi kuvantamiseksi.

Maksa, joka sijaitsee pussissa, kasvaa 40 prosenttia, kun veri pakkautuu sinne. Kun sammakot heräävät tai ovat stressaantuneita, punasolut alkavat jälleen virrata kaikkialle elimistöön.

Lasisammakko

Lasisammakon sydän, maksa ja ruoansulatusjärjestelmä sijaitsevat erityisessä pussissa, joka tehostaa sammakon naamiointitemppua.

© Jesse Delia

Kuoleman pitäisi olla lähellä

Tutkijat hämmästyivät siitä, että veren siirtyminen maksaan ei tapa sammakoita. Useimmilla selkärankaisilla vastaava temppu aiheuttaisi tukoksia, kun punasolut kasaantuvat yhteen paikkaan.

Blodpåsar med olika blodgrupper
© Shutterstock

Lue myös:

Veritulpat voivat olla hengenvaarallisia ihmisille, ja siksi tutkijat uskovat, että lääketiede voisi kehittyä, jos saadaan selville, miten sammakot keräävät suurimman osan punasoluistaan maksaan ja sitten jälleen vapauttavat ne verenkiertoon. Se on seikka, joka vielä on hämärän peitossa.