Erityinen piilopaikka
Kun pienet lasimaiset eläimet nukkuessaan piilottavat 89 prosenttia punasoluistaan maksaan, ne muuttuvat 34–61-prosenttisesti läpinäkyviksi.
Tutkijat havaitsivat sammakoiden verenpiilotustempun kuvatekniikalla, jolla voidaan seurata punasolujen reittiä verisuonissa laserin avulla. Kun molekyylit imevät laserin valoa, ne vapauttavat ääniaaltoja, joiden avulla tutkijat voivat kartoittaa veren matkaa elimistössä. Menetelmää kutsutaan fotoakustiseksi kuvantamiseksi.
Maksa, joka sijaitsee pussissa, kasvaa 40 prosenttia, kun veri pakkautuu sinne. Kun sammakot heräävät tai ovat stressaantuneita, punasolut alkavat jälleen virrata kaikkialle elimistöön.
Kuoleman pitäisi olla lähellä
Tutkijat hämmästyivät siitä, että veren siirtyminen maksaan ei tapa sammakoita. Useimmilla selkärankaisilla vastaava temppu aiheuttaisi tukoksia, kun punasolut kasaantuvat yhteen paikkaan.
Veritulpat voivat olla hengenvaarallisia ihmisille, ja siksi tutkijat uskovat, että lääketiede voisi kehittyä, jos saadaan selville, miten sammakot keräävät suurimman osan punasoluistaan maksaan ja sitten jälleen vapauttavat ne verenkiertoon. Se on seikka, joka vielä on hämärän peitossa.