Shutterstock

Tutkimus: Tähän koira tarvitsee häntäänsä

Monille eläimille häntä liikkumisen tai tasapainon apuväline. Koira sen sijaan käyttää häntäänsä aivan muuhun.

Monille eläimille häntä on tärkeä motorinen apuväline.

Orava esimerkiksi käyttää häntäänsä pitääkseen suunnan vakaana hypätessään puusta puuhun. Kissan häntä taas auttaa sitä pysymään tasapainossa kiipeillessä.

Mutta mihin koira tarvitsee takapuolensa uloketta?

Ainakin saksalaisen Max Planck -instituutin tutkimuksen mukaan aivan muuhun tarkoitukseen. Stuttgartissa toimivan tutkimuslaitoksen tutkimuksessa tarkasteltiin 25 koirarodun hännänkäyttöä.

Häntä ei vaikuttanut hyppyihin

Saksalaistutkijat esittelevät koiratutkimuksensa tieteellisessä artikkelissa, jota tosin ei ole vielä vertaisarvioitu, eli ulkopuolisten asiantuntijoiden pitää vielä tarkistaa, että tutkimus on tehty tieteellisten kriteerien mukaan.

Alustavat tutkimustulokset viittaavat kuitenkin yllättävään suuntaan. Niiden mukaan koiran hännällä ei ole lainkaan merkitystä koiran motoriikalle.

Tutkijat kartoittivat matemaattisen mallin pohjalta, miten koiran vartalo, jalat ja häntä liikkuvat, kun se hyppää ilmaan.

Kävi ilmi, että hännän liikkeillä ei ollut vaikutusta koiran liikeradalle, kun koira oli ilmassa.

Tätä koira kertoo hännällään

Vaikka koira liikutti häntäänsä kesken ilmalennon, se vaikutti koiran liikerataan vain asteen murto-osan.

"Meistä tämä osoittaa, että koirat käyttävät häntäänsä muuhun tarkoitukseen [kuin liikkumisensa ohjaamiseen]”, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden mukaan häntä on koiralle todennäköisesti etupäässä viestintäväline ja apuväline hyttysten ja kärpästen karkottamiseen.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että koira voi viestittää hännällään monenlaisia tunteita vallantunnosta ystävällisyyteen ja pelkoon.

Pystyssä oleva häntä kertoo itseluottamuksesta tai leikkimisen halusta. Jos taas häntä on jäykkä ja liikkumaton tai käännettynä jalkojen väliin, koira saattaa olla pelokas tai se on havainnut mahdollisen uhkatekijän.