Tutkijat tekivät odottamattoman löydön läheltä Maan ydintä

Maan ydintä ympäröi ilmeisesti materia, joka tutkijoiden mukaan on peräisin yllättävästä paikasta.

Piirros näyttää, miten maanjäristyksen synnyttämät seismiset aallot etenevät kohti Maan ydintä. Liikkeitä tutkittiin Antarktikseen asennetuilla seismografeilla.

© Edward Garnero og Mingming Li, Arizona State University.

Maan ytimestä on kehitetty monenlaisia teorioita, sillä tuhansien kilometrien syvyydessä sijaitsevaa ydintä ei luonnollisestikaan päästä tutkimaan läheltä.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat päässeet askeleen lähemmäs vastausta.

Lähes 3 000 kilometriä pinnan alla näyttää nimittäin olevan ikivanhaa merenpohjaa, joka on kietoutunut Maan sisäytimen ympärille.

Näin kirjoittaa yhdysvaltalainen tutkijaryhmä artikkelissa, joka on julkaistu Science Advances -julkaisussa. Artikkeli perustuu Maan sisuksen geologian yksityiskohtaiseen kartoitukseen.

Tutkijat tekivät mittauksia vuonna 2012 Antarktiksen jäälle pystytetyillä 15 seismografilla. Laitteet tarkkailivat kolmen vuoden aikana tuhansia maanjäristyksiä.

Tutkijat käyttivät maanjäristyksissä syntyviä seismisiä aaltoja apunaan selvittäessään Maan keskiosan olosuhteita.

Aallot liikkuvat nimittäin eri aineiden läpi eri nopeudella. Juuri tätä tietoa tutkijat käyttivät hyväkseen tutkiessaan eri kerroksia.

Tutkimus paljasti "monimutkaisen rakenteen"

Tutkijat havaitsivat ”monimutkaisen rakenteen” Maan sisimmän ytimen ja sitä ympäröivän kivisen vaipan välillä.

”Aineen paksuus vaihtelee parista kilometristä kymmeniin kilometreihin, mikä vaikuttaa siltä, että ytimessä on vuoria, jotka ovat paikoin jopa viisi kertaa Mount Everestin korkuisia”, selittää geofyysikko Edward Garnero Arizonan valtionyliopistosta. Hän oli mukana tutkimusryhmässä.

Tutkijat laskevat seismistä laitteistoa jäälle Antarkiksessa vuonna 2012.

© Lindsey Kenyon

Tutkijoiden mukaan kyseessä saattaa olla ikivanha merenpohja, joka on hautautunut miljooonien vuosien kuluessa.

Tutkijat uskovat, että merenpohja on saattanut kiertyä koko ytimen ympärille, mutta on myös mahdollista, että sitä on keräytynyt vain paikoittain Maan ytimen ja vaipan väliin.

Jos kyse todellakin on muinaisesta merenpohjasta, joka on kiertynyt ytimen ympärille, merenpohja on todennäköisesti ajautunut nykyiselle paikalleen Maan vaipan konvektiovirtausten vaikutuksesta.

Konvektiovirtaukset tuovat lämpöä Maan ytimestä kohti pintaa ja aiheuttavat siten myös Maan tektonisten laattojen liikkeitä.

Tutkijat korostavat, että tuloksiin liittyy epävarmuutta, ja havainto pitää siksi vahvistaa vielä useammilla seismisillä tutkimuksilla.