Shutterstock
Den mest aggressive hund

Tutkijat: Tämä on aggressiivisin koirarotu

Kuolemaan johtavat puremat ovat usein pitbullien aiheuttamia, ja niitä pidetään koirista vaarallisimpina. Ne eivät silti ole roduista aggressiivisin.

Koiran sanotaan olevan ihmisen paras ystävä.

Vuosittain kuitenkin miljoonat ihmiset joutuvat koirien puremaksi ja jopa 30 000 ihmistä kuolee pureman seurauksena. Valtaosassa tapauksista syynä on tosin koiran kantama rabies ja vain pienessä osassa varsinaisen pureman aiheuttamat vammat.

Ruotsalaisessa, 30 Euroopan maata kattaneessa tutkimuksessa kävi ilmi, että tällaisten kuolemantapausten määrä on kuitenkin nousussa. Sama trendi on havaittu Yhdysvalloissa.

Kun kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä tutkitaan tarkemmin, niiden taustalta paljastuu toistuvasti tiettyjä koirarotuja.

Maailman vaarallisin koira

Yhdysvaltalaisen selvityksen mukaan koirista ihmiselle vaarallisimpia ovat pitbullit, joiksi maassa luetaan esimerkiksi amerikanpitbullterrierit, amerikanstaffordshirenterrierit ja staffordshirenbullterrierit.

Metatutkimuksessa niiden todettiin nimittäin olleen osallisena 65,6 prosentissa kaikista kuolemaan johtaneista puremista Yhdysvalloissa.

Toinen tutkimus osoittaa lisäksi, että niiden puremat johtavat usein vakaviin ja leikkaushoitoa edellyttäviin vammoihin silloinkin, kun puremat eivät ole uhrille hengenvaarallisia.

Muihin rotuihin verrattuna pitbullit hyökkäävät useammin myös ilman provosointia niin ihmisten kuin muiden eläinten kimppuun.

Yhdysvaltalaisen metatutkimuksen mukaan seuraavaksi vaarallisimpia koiria ovat rottweilerit.

Maailman vaarallisimmat koirat:

  • Pitbullit
  • Rottweilerit
  • Saksanpaimenkoirat
  • Sekarotuiset
  • Amerikanbulldoggit
  • Mastiffit/Bullmastiffit
  • Huskyt

Tutkijat korostavat, että pitbullien käytös on luultavasti seurausta niiden omistajien toiminnasta.

Tutkimus nimittäin osoittaa, että pitbullien omistajilla on tilastollisesti useammin rikos-, päihde- ja väkivaltataustaa. Toisessa tutkimuksessa aggressiivista käytöstä ennustaneet markkerit eivät myöskään olleet pitbulleilla muita koiria yleisempiä.

Suomalaisessa 9 000 koiraa kattaneessa tutkimuksessa aggressiviisimmaksi osoittautuikin aivan muu rotu.

Tutkimuksessa todettiin aggressiivista käytöstä esiintyvän nimittäin useimmin pitkäkarvaisilla skotlanninpaimenkoirilla.

Seuraavina listalla olivat kääpiövillakoirat, kääpiösnautserit ja saksanpaimenkoirat. Esimerkiksi äkäisinä pidetyt chiahuahuat olivat vasta sijalla 16.

Rough collie

Tidligere undersøgelser har vist, at rough collien er en frygtsom race, hvilket kan være årsagen til den aggressive adfærd.

Tutkimuksessa lisääntynyttä aggressiivista käytöstä todettiin myös uroskoirilla ja koirilla, joiden elinpiirissä ei ollut muita koiria. Aggressiivinen käytös oli myös todennäköisempää koirilla, jotka ovat omistajiensa ensimmäisiä koiria.

Maailmassa on 360 hyväksyttyä rotua, joista tutkimuksessa oli mukana kuitenkin vain 23 – joukosta puuttui siis monia maailman vaarallisimmisiksi listattuja koiria.