Kaksi vahvinta teoriaa ympyröiden syntysyyksi ovat tähän asti olleet termiitit ja se, että kasvit järjestäytyvät kasvamaan niin, että ne käyttävät aavikon vähäisen veden mahdollisimman tehokkaasti hyväkseen.
Vuonna 2016 vastaanvanlaisia ympyröitä löydettiin myös Australiasta, mutta siellä niillä ei ollut yhteyttä termiitteihin.
Ruoho kuoli
Tuoreessa tutkimuksessa kaksi runsassateista sadekautta tarjosi mahdollisuuden tutkia alueen ruohokasvillisuutta ja hiekan kosteuspitoisuutta ennen ja jälkeen sateen.
Erikoisantureiden avulla tutkijat mittasivat kosteutta ja veden liikkeitä ympyröiden sisällä ja niiden ulkopuolella.
Tuloksista selvisi, että ympyröiden sisällä ruoho alkoi kuolla noin 10 päivää sateen jälkeen. 20 päivän kuluttua ruoho oli kuollut, mutta ympyröiden ulkopuolella ruoho kasvoi.
Silkkaa selviytymistä
Mittaukset tukivat aiempien tutkimusten tuloksia, joissa oli selvinnyt, että vesi liikkuu hiekassa nopeasti vaakasuunnassa jopa yli seitsemän metriä. Näin syntyy eräänlaisia varastoja, jotka auttavat ruohon selviytymistä reunoilla.
Kasvit ovat ikään kuin oman ekosysteeminsä insinöörejä, ne kehittävät taitoja selviytyä kuivassa ympäristössä. Tutkijoiden mukaan selviytymistapa on erityisen mielenkiintoinen ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden vuoksi. Siitä voidaan kehittää ase, jonka avulla kasvit selviytyvät kuivissa olosuhteissa.
VIDEO: Lähde tutkijoiden mukaan tutustumaan aavikon hiekkaan: