Tutkijat: Pingviineillä voi olla eläimille harvinainen kyky

Tutkijat panivat pingviinit katsomaan peiliin. Niiden reaktiot paljastivat yllättäviä piirteitä pingviinien tietoisuudesta.

© Credit: bioRxiv (2022)

Antarktiksessa elävä pingviiniyhteisö saattaa kuulua pieneen eläinten joukkoon, jolla on erityinen kyky. Tähän asti siihen on kuulunut vain muutama nisäkäs ja pari harvaa lintu- ja kalalajia.

Näin ainakin uskovat pingviinejä seuranneet Intian geotieteiden ministeriön ja Intian kansallisen tutkijakollegiumin tutkijat. Heidän tutkimustaan ei tosin ole vielä vertaisarvioitu.

Intialaistutkijat suorittivat Itä-Antarktiksessa elävällä jääpingviiniyhteisöllä peilikokeita, joilla testataan yksilöiden tietoisuutta omasta itsestään. Tulokset viittaavat siihen, että pingviinit ovat itsetietoisempia kuin on uskottu.

Testaus on vaikeaa

Peilikoe osoitti tutkijoiden mukaan, että yhteisön jääpingviineillä on ”tietyn asteinen tietoisuus itsestään”. Se on eläinkunnassa harvinaista.

Itsetietoisuutta testataan muun muassa selvittämällä, tunnistaako eläin itsensä peilikuvastaan vai luuleeko se, että peilikuva on sen lajitoveri. Testissä voidaan kiinnittää esimerkiksi punainen tarra eläimen naamaan. Jos eläin peiliin katsoessaan yrittää koskettaa tarraa, se tunnistaa itsensä peilistä.

Peilitesti on helppo tehdä ihmisillä, mutta linnuilla se on mutkikkaampaa. Varmuuden vuoksi tutkijat tekivät erilaisia muunnelmia peilitestistä.

Vaikeatulkintaisia tuloksia

Ensimmäisessä kokeessa tutkijat asettivat maahan peilejä pingviinien lähelle ja tarkkailivat niiden reaktioita. Pingviinit eivät reagoineet mitenkään. Sekin voi olla merkittävä havainto, sillä monet eläimet luulevat peilikuvaansa toiseksi eläimeksi ja reagoivat sen mukaisesti.

Lehtisammakko Tšernobylin ydinvoimalan lähellä
© Germán Orizaola/Pablo Burraco

Lue myös:

Kun pingviinit houkuteltiin yksitellen peilin eteen, ne olivat hyvin kiinnostuneita peilikuvasta. Kun tutkijat kiinnittivät peiliin tarroja, jotka peittivät osan peilikuvasta, pingviinit ärsyyntyivät ja yrittivät irrottaa tarrat. Sen sijaan pingviinit eivät reagoineet peilikuvaansa poikkeavasti, kun niille laitettiin kaulaan värillinen lappu.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu eli ulkopuoliset asiantuntijat eivät ole tarkistaneet, täyttääkö se tieteelliset kriteerit. Tutkijat myöntävät, että osa havainnoista on vaikeatulkintaisia. He uskovat silti osoittaneensa, että jääpingviineillä on jonkinasteinen itsetietoisuus.