Shutterstock

Tutkijat pelkäävät metsien kuolevan, jos Amazonin paloja ei sammuteta

Useat tutkijat ovat huolestuneina esittäneet niin sanotun "metsäkuolemaskenaarion", jossa Amazonin sademetsien metsäpalot johtavat itseään pahentavaan ja laajenevaan kierteeseen.

Amazonin sademetsä on yhä liekeissä. Metsäpalo ei ole ongelma ainoastaan sademetsän eläimistölle, kasveille ja metsäpaloalueilla eläville ihmisille.

Jos metsien kaataminen jatkuu, brasilialaisten ilmastotutkijoiden mukaan sademetsien ekosysteemeillä on edessä pian keikahduspiste, ”tipping point”, joka johtaa peruuttamattomin metsäkuolemiin.

"Tipping point" määrittele Amazonin kipukynnyksen. Siinä sademetsän luonto alkaa muuttaa merkittävästi muotoaan.

Vuosina 2005, 2010 ja 2015-2016 Amazonin alueella vallitsi kuivuus. Vuosina 2009, 2012 ja 2014 siellä taas kärsittiin runsaista tulvista. Sään huomattavat vaihtelut ovat merkki keikahduspisteen lähenemisestä. Tutkijoissa syy piilee kiihtyneissä metsänhakkuissa, joita on tehty alueella vuosikymmeniä.

Kun puita kaadetaan tai ne palavat, alueen luonnollinen kosteus ja sadevesien pidätyskyky vähenevät. Tämä heikentää jäljelle jääneiden puiden elinoloja. Puut sitovat ilmakehästä vähemmän hiilidioksidia ja vapauttavat siihen vähemmän happea. Kuivat jaksot pitenevät, mihin vaikuttavat myös jo ennestään ilmastonmuutoksen vuoksi kohonneet lämpötilat.

Tutkijoiden mukana näin syntynyt haitallinen, metsäpaloja edistävä kierre johtaa Amazonin metsäkuolemiin.

Sademetsien kipukynnys

Jos sademetsästä kaadetaan ja poltetaan (tai palaa) 20–25 prosenttia, niiden ekosysteemi ”keikahtaa”. Tutkijoiden mukaan Amazonin alueen itä-, etelä- ja keskiosia ei tällöin voida enää luokitella ”metsiksi”.

Jos metsänraivaus ja metsäpalot tuhoavat 40 prosenttia sademetsän pinta-alasta, Amazonin itä-, etelä- ja keskiosat muuttuvat savanniksi.

Tämän mennessä jopa 17 prosenttia Amazonin alueen metsistä on kaadettu tai palanut.

Ei tiedetä, kuinka kauan metsänhakkuut jatkuvat.

Brasilian presidentti totesi elokuun alussa, että Amazonin metsiä kaadetaan edelleen, jotta saadaan tilaa soijapavuntuotannolle ja karjankasvatukselle.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Etelä-Amerikka liekeissä

Nasan satelliittikuvan perusteella Etelä-Amerikasta tuotetun kuvan oranssit kirkkaat pisteet näyttävät aktiiviset metsäpalot 15.–22. elokuuta.

Monet suurista paloalueista sijaitsevat moottoriteiden varsilla. Tämä viittaa siihen, että palot ovat ihmisen aiheuttamia, Nasa kirjoittaa.

Kartan palopesäkkeiden sijainti perustuu yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston Fire Information for Resource Management System (FIRMS) -ohjelmaan ja Nasan avaruusohjelmaan.

NASA

Savuna ilmaan

Valkoiset, kevyitä pilviä muistuttavat alueet ovat Amazonin alueen metsäpalojen savua. Nasan Aqua-satelliitin 13. elokuuta ottama kuva osoittaa, miten suuret osat Brasilian Rondônian, Amazonaksen, Parán ja Mato Grosson osavaltioista haihtuvat savuna ilmaan.

NASA

Bolivia ja Paraguay

Tuli ei ole levinnyt vain Brasiliaan. Tuore Nasan satelliittikuva, joka on otettu 25. elokuuta, osoittaa, miten tulipalot riehuivat myös naapurimaissa Boliviassa ja Paraguayssa. Ne sijoittuvat Amaszonin alueen ulkopuolelle Paraguayjoen lähellä sijaitsevalle Puerto Buschin alueelle.

Satelliittikuva osoittaa Nasan mukaan, että palot ovat ilmeisesti levinneet Paraguaysta Boliviaan ja sieltä Brasiliaan 19. elokuuta.

NASA

Puusta tuhkaksi

Brasilialaisen valokuvaajan Jair Ferreira Belafaccen kuva näyttää, miten Brasilian metsät liekehtivät 13 vuotta sitten.

Palavat puut sijaitsivat Apucaranassa Paranan osavaltiossa. Myös tämä metsäpalo syttyi lähellä moottoritietä.

Shutterstock

Ei mitään uutta auringon alla

Kesäkuussa metsäpaloja oli 90 prosenttia enemmän kuin samassa kuussa viime vuonna. Heinäkuussa metsäpalojen määrä oli kohonnut 280 prosenttia edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna, kerrottiin Los Angeles Timesissa.

Amazonin alueen roihuja ruokkivat etenkin naudanlihan ja soijapapujen kysyntä. Palaneita tai poltettuja alueita käytetään nimittäin myöhemmin maanviljelyyn.

Shutterstock

Amazonin alueen massiiviset metsäpalot ovat saaneet G7-maat tarjoamaan Brasilialle "metsäpalopakettia".

”Maailman keuhkoille” tarjottu ensiapu käsittää 20 miljoonaa euroa. Toistaiseksi Brasilian presidentti on torjunut tarjouksen.

Euroopan komission CAMS-satelliittiohjelman mittaukset osoittavat, että metsäpalojen määrä Amazonilla on vähenemässä ja palautumassa normaalitasolle.