Tutkijat ovat saamassa selville valkohaiden pariutumispaikan

Vuosikymmenen intensiivisen tutkimuksen ja tarkkailun tuloksena tutkijat ovat nyt päässeet jäljille siitä, missä valkohait parittelevat.

Valkohai

Valkohai elää merissä, joissa veden lämpötila on 12–24 astetta. Useimmiten niitä voi nähdä eteläisen Afrikan, Australian ja Amerikan mantereiden rannikoilla.

© Shutterstock

Valkohai herättää monissa pelkoa. Merten suureen petoon liittyy vielä paljon arvoituksia, joita tutkijat ovat jo pitkään yrittäneet selvittää.

Tutkijat ovat kartoittaneet valkohain liikkeitä Atlantilla, mutta silti kaksi keskeistä kysymystä on vielä vailla selvää vastausta: missä ja milloin valkohait parittelevat?

”Maailman merissä elää yhdeksän valkohaipopulaatiota, eikä yhdenkään populaation lisääntymispaikkaa ole vielä onnistuttu selvittämään”, kertoo Ocearch-haintutkimuslaitoksen perustaja ja tutkimusjohtaja Chris Fischer CBS Newsille ja jatkaa:

”Kyseessä on 400 miljoonaa vuotta vanha arvoitus, jota meri ei noin vain paljasta.”

Verinäytteitä ja tarkkailua

Ocearchin tutkijat alkoivat kiinnittää Atlantilla eläviin valkohaiyksilöihin gps-lähettimiä vuonna 2012. Nykyisin noin sadalla valkohailla on gps-lähetin, minkä ansiosta tutkijat voivat seurata haiden matkaa laitoksen sivuston jäljityskartalla.

Kun tutkijat asentavat valkohaihin lähetintä, heidän on toimittava nopeasti. Gps-lähettimen kiinnittämiseen, verinäytteiden ottamiseen ja valkohain terveydentilan selvittämiseen ultraäänilaitteella saa kulua vain 15 minuuttia, sillä koko toimituksen ajan valkohai on poissa vedestä, hereillä ja levoton.

Tutkijoiden iloksi työ alkaa nyt tuottaa tuloksia.

”Tutkimuksemme viittaavat siihen suuntaan, että valkohait kerääntyvät lopputalvella Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikoille. Jos sää on hyvä ja meillä on hieman onnea, saamme toivottavasti pian viimeisen palan palapeliin”, toteaa Ocearchin vanhempi tutkija Bob Hueter The Mercury Newsille.

Valkohain kanta on kuitenkin pienenemässä liikakalastuksen, merien saastumisen ja elinalueiden kutistumisen vuoksi. Siksi tutkijoiden työ on erittäin tärkeää.

”Maapallosta 70 prosenttia on merien peitossa. Meret tuottavat happea ja ravintoa miljardeille ihmisille. Hait pitävät huolen kalakannoista... Meillä ihmisillä ei ole tulevaisuutta, jos emme huolehdi suurten haiden turvallisesta tulevaisuudesta”, sanoo Fischer.