Tutkijat loivat hiiriä, joilla on kaksi isää

Osa tutkijoista on kuitenkin huolissaan epätoivotuista perimämuutoksista, jos tekniikkaa aletaan käyttää ihmisillä.

Japanilaistutkijat ovat luoneet hiiriä, joilla on kaksi biologista isää.

© Shutterstock

Uusi, huomiota herättänyt koe saattaa kenties aloittaa uuden luvun ihmisen lisääntymisessä.

Japanilaistutkijat ovat nimittäin onnistuneet luomaan hiiriä, joilla on kaksi biologista isää.

Kysessä on edistysaskel, joka tulevaisuudessa voi helpottaa hedelmöityshoitoja ja antaa mahdollisuuden siihen, että samaa sukupuolta olevat parit voivat saada tulevaisuudessa yhteisen biologisen lapsen, tutkijat toteavat.

”Olemme ensimmäistä kertaa onnistuneet tuottamaan urosnisäkkään soluista munasoluja”, kertoo tutkimusryhmän johtaja professori Katsuhiko Hayashi japanilaisesta Kyushun yliopistosta The Guardian -lehdelle.

Hayashi on vastikään esitellyt tutkimusta kansainvälisessä kokouksessa Lontoossa.

Tutkimus on myös lähetetty julkaistavaksi tiedelehteen, mutta sitä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimus perustuu monimutkaisiin vaiheisiin, joiden jälkeen uroshiiren ihosolusta, jossa on kromosomit XY, on luotu naaraan munasolu, jossa on kaksi X-kromosomia.

Munasolu saatiin aikaan ohjelmoimalla uroksen ihosolu ensin kantasoluksi. Sen jälkeen solun Y-kromosomi tuhottiin ja korvattiin X-kromosomilla.

Soluja kasvatettiin tämän jälkeen laboratoriossa ympäristössä, joka muistuttaa olosuhteita hiiren munajohtimessa. Kun munasolut hedelmöitettiin hiiren siittiöillä, tutkijat saivat noin 600 alkiota, jotka siirrettiin sijaisynnyttäjinä toimineisiin hiiriin. Tuloksena syntyi seitsemän hiirenpoikasta.

Laboratorioissa on aiemminkin saatu aikaan hiiriä, joilla on teknisesti kaksi biologista isää, mutta tuolloin kyseessä oli hyvin monimutkainen prosessi, jossa muun muassa muutettiin hiiren dna:ta. Tuoreessa tutkimuksessa sen sijaan saatiin aikaan elinkelpoisia munasoluja koiraan solusta.

Apua muillekin kuin samaa sukupuolta olevilla pareille

Tutkijoiden mukaan uudesta menetelmästä on tulevaisuudessa apua myös muille kuin samaa sukupuolta oleville pareille. Sitä voidaan käyttää apuna hedelmällisyyshoidoissa, ja siitä voivat hyötyä esimerkiksi naiset, jotka kärsivät Turnerin oireyhtymästä, sillä heiltä puuttuu tällöin toinen X-kromosomi kokonaan tai osittain.

The Guardian -lehden mukaan muut tutkijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet menetelmän käyttämisen sellaisenaan ihmisen soluihin.

Ihmissoluja pitää nimittäin kasvattaa pidempään, ennen kuin saadaan munasolu. Se voi puolestaan lisätä epätoivottujen geneettisten muutosten riskiä.

Japanilaistutkijat aikovat nyt kuitenkin testata menetelmää ihmissoluilla. Hayashi toteaa optimistisesti, että miehen ihosolusta voidaan saada toimiva munasolu kymmenen vuoden kuluessa.