Shutterstock

Tutkijat esittivät mahdollisen ratkaisun vesipulaan

Uudella yksinkertaisella menetelmällä voidaan tutkijoiden mukaan tuottaa suuria määriä juomavettä.

Vain 2,5 prosenttia Maan vedestä on makeaa vettä, ja vain 0,007 prosenttia vedestä on juomakelpoista.

Sillä ei tyydytetä maailman kahdeksan miljardin ihmisen vedentarvetta. Tällä hetkellä noin kaksi miljardia ihmistä on vailla puhdasta juomavettä.

Tutkimustulos on siksi todella hyvä uutinen.

Yhdysvaltalaisen Illinois'n yliopiston Urbana–Champaign-kampuksen tutkijat ovat löytäneet ratkaisun globaaliin vesikriisiin. Heidän ehdotuksensa on julkaistu Nature Scientific Reports -lehdessä.

Kerätään vesihöyryä

Kun merenpinnan yllä olevaa vesihöyryä kerätään ja kuljetetaan maihin, tutkijoiden mukaan se voidaan kondensoida ja muuttaa makeaksi vedeksi.

Tutkijat haluavat siis toistaa luonnollisen prosessin, jossa merellä oleva vesihöyry kulkeutuu maihin, jäähtyy ja sataa vetenä maahan. Ainoa ero tässä on se, että nyt tutkijat voivat päättää, minne vesihöyry päätyy, ja siten helpottaa vesipulaa.

Piirros osoittaa, miten vesihöyryä kerätään meren pinnalta ja tuodaan maihin, missä laitos muuttaa sen juomavedeksi.

© University of Illinois at Urbana-Champaign, News Bureau

Toisin kuin perinteisessä menetelmässä, jossa merivedestä poistetaan suola, uutta menetelmää voidaan helposti käyttää myös suuressa mittakaavassa.

Menetelmä vaatii nimittäin paljon vähemmän energiaa kuin perinteinen suolanpoisto. Ympäristökin säästyy, sillä perinteisessä menetelmässä syntyy paljon jätevettä, jossa on suolaa ja raskasmetalleja.

Tutkimus perustuu analyyseihin 14 alueella, jotka kärsivät puhtaan juomaveden puutteesta.

Menetelmästä voi tutkijoiden mukaan olla hyötyä erityisesti lähellä merta sijaitsevilla alueilla, joilla on pula juomavedestä.