Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yellowstonen supertulivuorta ruokkii vajonnut laatta

Tulivuoren alla oleva kiviaines kuumenee ja kohoaa, kun vanha maankuoren laatta myllertää vaipan sulaa kiveä matkallaan Maan sisuksiin.

SHUTTERSTOCK

Yellowstonen kansallispuiston alla Yhdys­valloissa piilee yksi maailman supertulivuorista, jotka purkautuessaan saisivat aikaan poikkeuksellisen laajaa tuhoa. Uusien tietokonemallien perusteella myös tulivuorta ruokkiva geologinen ilmiö on poikkeuksellinen.

Aiemmin oletettiin, että Yellowstonen alla on maankuoren laatassa niin sanottu hot spot eli kuuma kohta, jossa magmaa nousee pystysuoraa kanavaa pitkin vaipasta. Tällainen ilmiö esiintyy muun muassa Havaijilla.

Saariryhmä on syntynyt, kun itään päin liikkuvassa Tyynenmeren laatassa olevasta kuumasta kohdasta on purkautunut magmaa merenpohjaan.

Hot spotia ei löydetty

Maanpinnalta tarkasteltuna Yellowstonenkin tulivuori näyttää liikkuneen vuosimiljoonien aikana, mutta seismologisissa tutkimuksissa ei löydetty viitteitä hot spotista. Illinois'n yliopiston tutkijoiden tietokonemalli osoittaa, että sellaista ei ilmeisesti olekaan.

Sen sijaan malli tukee toista selitystä, joka myös vastaa seismo­logisten mittausten tuloksia. Magmaa nostaa kohti pintaa maankuoren laatta, joka vajosi Pohjois-Amerikan laatan alle 200 miljoonaa vuotta sitten.

Vajotessaan Farallonin laataksi nimetty maankuoren kappale kiskoo mukanaan pienempää Juan de Fucan laattaa. Yhdessä ne vetävät vaipan magmaa itään päin.

Tämä magma pursuaa Juan de Fucan laatan murtumakohdista kohti maanpintaa ja voi aiheuttaa massiivisen purkauksen.

Supertulivuoreksi sanotaan tulivuorta, jonka purkauksessa voi vapautua yli tuhat kuutiokilometriä tuhkaa ja laavaa. Yellowstonen viime purkauksessa 640 000 vuotta sitten Pohjois-Amerikan päälle levisi 330 kuutiokilometriä tuhkaa.

Magmaa kohoaa laattojen väleistä

Kun Farallonin laatta vajotessaan kiskoo pienempää Juan de Fucan laattaa mukaansa, tämä murtuu ja sen väleistä nousee magmaa Yellowstonen alle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota