Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© SHUTTERSTOCK
Luonto - Tulivuoret

Yellowstonen supertulivuorta ruokkii vajonnut laatta

Tulivuoren alla oleva kiviaines kuumenee ja kohoaa, kun vanha maankuoren laatta myllertää vaipan sulaa kiveä matkallaan Maan sisuksiin.

Yellowstonen kansallispuiston alla Yhdys­valloissa piilee yksi maailman supertulivuorista, jotka purkautuessaan saisivat aikaan poikkeuksellisen laajaa tuhoa. Uusien tietokonemallien perusteella myös tulivuorta ruokkiva geologinen ilmiö on poikkeuksellinen.

Aiemmin oletettiin, että Yellowstonen alla on maankuoren laatassa niin sanottu hot spot eli kuuma kohta, jossa magmaa nousee pystysuoraa kanavaa pitkin vaipasta. Tällainen ilmiö esiintyy muun muassa Havaijilla.

Saariryhmä on syntynyt, kun itään päin liikkuvassa Tyynenmeren laatassa olevasta kuumasta kohdasta on purkautunut magmaa merenpohjaan.

Hot spotia ei löydetty

Maanpinnalta tarkasteltuna Yellowstonenkin tulivuori näyttää liikkuneen vuosimiljoonien aikana, mutta seismologisissa tutkimuksissa ei löydetty viitteitä hot spotista. Illinois'n yliopiston tutkijoiden tietokonemalli osoittaa, että sellaista ei ilmeisesti olekaan.

Sen sijaan malli tukee toista selitystä, joka myös vastaa seismo­logisten mittausten tuloksia. Magmaa nostaa kohti pintaa maankuoren laatta, joka vajosi Pohjois-Amerikan laatan alle 200 miljoonaa vuotta sitten.

Vajotessaan Farallonin laataksi nimetty maankuoren kappale kiskoo mukanaan pienempää Juan de Fucan laattaa. Yhdessä ne vetävät vaipan magmaa itään päin.

Tämä magma pursuaa Juan de Fucan laatan murtumakohdista kohti maanpintaa ja voi aiheuttaa massiivisen purkauksen.

Supertulivuoreksi sanotaan tulivuorta, jonka purkauksessa voi vapautua yli tuhat kuutiokilometriä tuhkaa ja laavaa. Yellowstonen viime purkauksessa 640 000 vuotta sitten Pohjois-Amerikan päälle levisi 330 kuutiokilometriä tuhkaa.

Magmaa kohoaa laattojen väleistä

Kun Farallonin laatta vajotessaan kiskoo pienempää Juan de Fucan laattaa mukaansa, tämä murtuu ja sen väleistä nousee magmaa Yellowstonen alle.

Lue myös:

Tulivuoret

Näin syntyvät tuliperäiset saaret

3 minuuttia
Tulivuoret

Perehdy supertulivuoriin 2 minuutissa

2 minuuttia
Tulivuoret

Supertulivuoret purkautuvat luultua useammin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota