Virtaako viileä laava?

Olen kuullut, että jossain olisi tulivuoria, joista purkautuu tavallista viileämpää laavaa. Onko asiassa perää?

Oldoinyo Lengai volcano

Yleensä purkautuva laava on yli 900-asteista, mutta Tansaniassa sijaitsevan Ol Doinyo Lengain purkaustuotteen lämpötila on poikkeuksellisesti ”vain” 500 astetta.

Vulkaaninen alue kuuluu Itä-Afrikan hautavajoaman tulivuorijärjestelmään. Nimi tarkoittaa sikäläisen maasaiheimon kielellä jumalten vuorta. Laava käsitetään useimmiten punahehkuiseksi sulaksi kivimassaksi. Ol Doinyo Lengain laava on kuitenkin matalan lämpötilansa vuoksi lähes mustaa, ja siksi se muistuttaa pikemminkin virtaavaa mutaa.

Oldoinyo Lengai smoke

Laavan ominaisuudet määräytyvät sen sisältämistä kivilajeista ja siitä, miten syvältä se nousee. Yleensä hyvin kvartsipitoinen laava on paksua ja jähmeää, kun taas vähän kvartsia sisältävä on ohutta ja juoksevaa. Lisäksi laava on yleensä sitä juoksevampaa, mitä kuumempaa se on. Ol Doinyo Lengain kohdalla asia on kuitenkin aivan päinvastoin. Sen laava on kylmää mutta silti ohutta ja juoksevaa. Se johtuu laavan epätavallisesta koostumuksesta: siinä on erittäin paljon karbonaattimineraaleja, jotka sisältävät natriumia ja kaliumia.

Oldoinyo Lengai lava

Ol Doinyo Lengain laavaa kutsutaan natriumkarbonatiittilaavaksi. Maailmassa on satoja karbonatiittiesiintymiä, mutta Ol Doinyo Lengai on ainoa aktiivinen tulivuori, josta sitä purkautuu. Viime vuosisatojen aikana vuori on purkautunut useasti, viimeksi 2007–2008.