Shutterstock

Tutustu maailman supertulivuoriin

Yellowstonen kansallispuistossa pihisee, kuplii ja roiskuu. Kansallispuiston alla on yksi maailman 27 supertulivuoresta. Purkautuessaan supertulivuori voi haudata kokonaisen maanosan tuhkaan ja pyyhkiä valtioita maailmankartalta. Nyt voit tutustua supertulivuoriin interaktiivisen maailmankartan avulla.

Tulivuoret on sijoitettu niiden räjähtävyyden perusteella niin kutsutulle VEI-asteikolle (Volcano Explosivity Index), joka vastaa maanjäristyksistä tuttua Richterin asteikkoa.

Vulkaaniselta räjähtävyydeltään 0-tasoinen purkaus on hidas ja rauhallinen magmavirta, joka ei räjähtele tai syydä ilmoille tuhkaa. Sellaisia on käynnissä liki kaiken aikaa esimerkiksi Havaijilla.

VEI 8 -purkaus taas on ”megakolossaalinen”, globaali katastrofi, joka pumppaa pintaan yli 1 000 kuutiokilometriä magmaa ja muodostaa vähintään 25 kilometriä korkean tuhkapatsaan. Se voi pimentää maapallon vuosikymmeniksi, pudottaa sen lämpötilaa kauttaaltaan ja haudata suuria osia mantereista tuhkaan.

Taupo oli viimeisin superpurkautuja

Maapalloa kohtasi VEI 8 -luokan purkaus viimeksi 28 500 vuotta sitten, kun Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitseva Taupo yskäisi ulos niin paljon tuhkaa, että siitä riitti 200 metrin paksuiseksi dyyniksi vuoren lähelle ja vielä 18 senttimetrin kerros tuhannen kilometrin päähänkin.

Jotta tulivuori voidaan katsoa supertulivuoreksi, sillä pitää olla takanaan tai mahdollisesti edessään VEI-asteikon 7- tai 8-tason purkaus.

Yksi tunnettu esimerkki VEI 7 -purkauksesta on indonesialainen Tambora, jonka purkaus vuonna 1815 syyti ilmakehään niin paljon rikkiä ja tuhkaa, että pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilat putosivat merkittävästi. Vuotta 1816 kutsutaankin ”kesättömäksi vuodeksi”, ja silloin esimerkiksi Lontoossa satoi lunta jo elokuussa.

Supertulivuoret eivät useinkaan ole kummoisen näköisiä, ja usein niitä ei edes tunnista tulivuoriksi. Ne purkautuvat usein niin voimakkaasti, että räjähtävät palasiksi, ja jäljelle jää ainoastaan kraatterijärvi.

Voit tutustua maailman supertulivuoriin alla olevan interaktiivisen kartan avulla.