Supertulivuori - Yellowstone supertulivuori
Supertulivuori

Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee vulkaanisesti aktiivisella alueella. Kahdessa 10–50 kilometrin syvyydessä olevassa magmakammiossa on lähes 60 000 kuutiokilometriä magmaa.

© shutterstock

Tutustu maailman supertulivuoriin

Yellowstonen kansallispuistossa pihisee, kuplii ja roiskuu. Kansallispuiston alla on yksi maailman 27 supertulivuoresta. Purkautuessaan supertulivuori voi haudata kokonaisen maanosan tuhkaan ja pyyhkiä valtioita maailmankartalta. Nyt voit tutustua supertulivuoriin interaktiivisen maailmankartan avulla.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018 teksti Morten Kjerside Poulsen

Tulivuoret on sijoitettu niiden räjähtävyyden perusteella niin kutsutulle VEI-asteikolle (Volcano Explosivity Index), joka vastaa maanjäristyksistä tuttua Richterin asteikkoa.

Vulkaaniselta räjähtävyydeltään 0-tasoinen purkaus on hidas ja rauhallinen magmavirta, joka ei räjähtele tai syydä ilmoille tuhkaa. Sellaisia on käynnissä liki kaiken aikaa esimerkiksi Havaijilla.

VEI 8 -purkaus taas on ”megakolossaalinen”, globaali katastrofi, joka pumppaa pintaan yli 1 000 kuutiokilometriä magmaa ja muodostaa vähintään 25 kilometriä korkean tuhkapatsaan. Se voi pimentää maapallon vuosikymmeniksi, pudottaa sen lämpötilaa kauttaaltaan ja haudata suuria osia mantereista tuhkaan.


Taupo oli viimeisin superpurkautuja

Maapalloa kohtasi VEI 8 -luokan purkaus viimeksi 28 500 vuotta sitten, kun Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitseva Taupo yskäisi ulos niin paljon tuhkaa, että siitä riitti 200 metrin paksuiseksi dyyniksi vuoren lähelle ja vielä 18 senttimetrin kerros tuhannen kilometrin päähänkin.

Jotta tulivuori voidaan katsoa supertulivuoreksi, sillä pitää olla takanaan tai mahdollisesti edessään VEI-asteikon 7- tai 8-tason purkaus.

Yksi tunnettu esimerkki VEI 7 -purkauksesta on indonesialainen Tambora, jonka purkaus vuonna 1815 syyti ilmakehään niin paljon rikkiä ja tuhkaa, että pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilat putosivat merkittävästi. Vuotta 1816 kutsutaankin ”kesättömäksi vuodeksi”, ja silloin esimerkiksi Lontoossa satoi lunta jo elokuussa.

Supertulivuoret eivät useinkaan ole kummoisen näköisiä, ja usein niitä ei edes tunnista tulivuoriksi. Ne purkautuvat usein niin voimakkaasti, että räjähtävät palasiksi, ja jäljelle jää ainoastaan kraatterijärvi.

Voit tutustua maailman supertulivuoriin alla olevan interaktiivisen kartan avulla.  

Vältä valeuutisia

Maa on litteä! Rokotteet ovat vaarallisia! Ilmastokriisi on huijausta! Lue lisää valeuutisista ja vaihtoehtoisista faktoista. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden, saat tieteellisesti dokumentoituja uutisia. Jos tilaat nyt, voit hyödyntää hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Kuukauden käyttöoikeus lehtiemme digijulkaisuihin, valittavana muun muassa National Geographic, Tee Itse ja Historia.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiutin.

Vain 4,90 säästät 56,00 euroa!  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: