Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smoking volcano
Luonto - Tulivuoret

Mistä tulivuoren tuhka on peräisin?

Tulivuoret syöksevät ilmaan runsaasti tuhkaa. Mistä se on peräisin?

Vulkaaninen tuhka on aivan eri asia kuin puutuhka. Yleiskielessähän tuhka-sanalla viitataan orgaanisen aineen palamisjäännökseen.

Tulivuorenpurkauksessaympäristöön vapautuvien tuhkaksi kutsuttujen vulkaanisten aineiden alkuperä on toinen. Syynä nimitykseen on se, että nämä kivi- ja lasihiukkaset käyttäytyvät luonnossa lähes puutuhkan tavoin.

Tulivuoritoimintaa esiintyy niillä alueilla, joissa maankuoren alapuolinen paineinen kivisula, magma, pääsee purkautumaan pinnalle. Purkauksessa nesteen paine laskee laskemistaan ja siihen syntyy kaasukuplia.

Kun koktaili pääsee tekemisiin ilman kanssa, sen lämpötila laskee nopeasti. Tässä tilanteessa massasta syntyy muun muassa erikokoisia laavahippuja ja lasimaisia hiutaleita, toisin sanoen vulkaaniseksi tuhkaksi kutsuttu hiukkasseos.

Usein huomattava osa vulkaanisesta tuhkasta leviää sakeana pilvenä ilmakehään. Siitä voi kasvaa jopa kymmenien kilometrien korkuisia savupylväitä. Vulkaaninen tuhka voi pilata ilmaa hyvinkin kauan ja kaukana, jos purkaus jatkuu pitkään ja tuuletlevittävät epäpuhtauksia eri ilmakerroksiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota