Mistä tulivuoren tuhka on peräisin?

Tulivuoret syöksevät ilmaan runsaasti tuhkaa. Mistä se on peräisin?

Smoking volcano

Vulkaaninen tuhka on aivan eri asia kuin puutuhka. Yleiskielessähän tuhka-sanalla viitataan orgaanisen aineen palamisjäännökseen.

Tulivuorenpurkauksessaympäristöön vapautuvien tuhkaksi kutsuttujen vulkaanisten aineiden alkuperä on toinen. Syynä nimitykseen on se, että nämä kivi- ja lasihiukkaset käyttäytyvät luonnossa lähes puutuhkan tavoin.

Tulivuoritoimintaa esiintyy niillä alueilla, joissa maankuoren alapuolinen paineinen kivisula, magma, pääsee purkautumaan pinnalle. Purkauksessa nesteen paine laskee laskemistaan ja siihen syntyy kaasukuplia.

Kun koktaili pääsee tekemisiin ilman kanssa, sen lämpötila laskee nopeasti. Tässä tilanteessa massasta syntyy muun muassa erikokoisia laavahippuja ja lasimaisia hiutaleita, toisin sanoen vulkaaniseksi tuhkaksi kutsuttu hiukkasseos.

Usein huomattava osa vulkaanisesta tuhkasta leviää sakeana pilvenä ilmakehään. Siitä voi kasvaa jopa kymmenien kilometrien korkuisia savupylväitä. Vulkaaninen tuhka voi pilata ilmaa hyvinkin kauan ja kaukana, jos purkaus jatkuu pitkään ja tuuletlevittävät epäpuhtauksia eri ilmakerroksiin.