Vulkan - hav skjuler kæmpevulkan

Merestä löytyi jättiläistulivuori

Tyynenmeren pohjasta on löytynyt valtava tulivuori. Tulivuoren huippu nousee 1 100 metriä merenpohjan yläpuolelle, ja sen alaosa levittäytyy noin seitsemän kilometrin matkalle.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Viiden kilometrin syvyydessä Tyynenmeren pinnan alapuolella sijaitsee valtava tulivuori, jonka olemassaolosta ei tähän asti ole tiedetty mitään. Tulivuori löytyi asumattoman Jarvisin saaren lähistöltä noin 1 300 kilometriä Havaijilta länteen.

Tulivuori piirtyi esiin ennen tutkimattomalta alueelta

Yhdysvaltalaisen New Hampshiren yliopiston tutkijat olivat kartoittamassa Tyynenmeren keskiosien tutkimattomien alueiden merenpohjaa niin sanotulla monikeilaimella, kun myöhään yhtenä iltana kuvat jättimäisestä tulivuoresta ilmestyivät yllättäen tutkimusaluksen tietokoneen näytölle.

Tulivuoren keilamainen huippu ulottuu peräti 1 100 metriä merenpohjan yläpuolelle. Tutkimuksissa selvisi, että tulivuoren seinämät ovat jyrkät ja ne kallistuvat noin 23 astetta. Tulivuoren alaosa levittäytyy ainakin noin seitsemän kilometrin matkalle.

Valtava tulivuori löytyi monikeilaimella

Tutkijat havaitsivat merenalaisen tulivuoren niin sanotulla monikeilaimella. Sillä voidaan luoda kolmiulotteinen kartta jopa 11 kilometrin syvyydestä merenpohjasta.

Keilain lähettää ääniaaltoja veden läpi eri suuntiin, minkä jälkeen kaiut heijastuvat takaisin alukseen. Äänisignaalit näkyvät tietokoneen näytöllä 3D-kuvina.

Äskettäin löytynyt tulivuori on noin 100 miljoonaa vuotta vanha

Tutkijoiden on tarkoitus perehtyä tulivuoreen vielä yksityiskohtaisemmin. Merigeologi James Gardner, joka johtaa tuntemattoman tulivuoren löytänyttä ryhmää, arvioi, että vielä nimeämätön vuori on noin 100 miljoonaa vuotta vanha.

3D-tekniikka paljastaa merten salaisuudet

Uusilla keilaimilla ja 3D-laitteilla tutkijat ovat löytäneet merestä paljon muutakin mielenkiintoista. Lue artikkeli siitä, miten ranskalaiset meriarkeologit tutkivat sotalaivaa, joka makaa 90 metrin syvyydessä:

Tulivuori on täällä

Tutkijat löysivät tulivuoren läheltä Jarvisin saarta 1 300 kilometriä Havaijilta länteen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: