Tulivuorenpurkaus herättää pelon uudesta Pompejista

Chilessä purkautuva Calbuco-tulivuori on nostattanut ilmaan tuhka- ja savupylväitä. Viranomaiset pelkäävät samanlaista tuhkavyöryä, joka aikoinaan tuhosi Pompejin kaupungin.

Calbuco volcano

Etelä-Chilessä sijaitseva Calbuco-tulivuori alkoi purkautua ilman ennakkovaroitusta ja syöksee nyt tuhkaa ja savua kilometrien korkeuteen. Edellisen kerran tulivuori purkautui vuonna 1972.

Tulivuorenkraatterista nouseva valtava tuhkapilvi on saanut viranomaiset evakuoimaan kaikki asukkaat 20 kilometrin säteellä.

VIDEO: Chilessä tulivuori nostattaa ilmaan tuhkapilven

Video

Tulivuori herättää pelon uudesta Pompejista

Viranomaisten suurin huoli on se, että tuhkapilvi romahtaa painovoiman vaikutuksesta, jolloin syntyisi tulivuoren rinnettä alas virtaava niin kutsuttu pyroklastinen virta.

Pyroklastinen virta on hehkuvista kivistä, myrkyllisistä kaasuista ja vulkaanisesta tuhkasta muodostuva vyöry, joka etenee jopa 700 kilometriä tunnissa ja tuhoaa tieltään kaiken.

Juuri Vesuviuksen purkauksen synnyttämä pyroklastinen virta tuhosi vuonna 79 Pompejin kaupungin Italiassa.

Tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1972

Calbuco-tulivuori sijaitsee noin tuhannen kilometrin päässä Chilen pääkaupungista Santiagosta. 2 ?003 metriä korkean tulivuoren läheisyydessä sijaitsevat Puerto Monttin satamakaupunki ja Puerto Varasin turistikohde.

Calbucon edellinen purkaus 43 vuotta sitten kesti ainoastaan neljä tuntia. Vuonna 1961 tapahtunut purkaus nostatti tuhkapilven aina 12–15 kilometrin korkeuteen.

Chile on osa tulirengasta

Ritzau-uutistoimiston mukaan Calbucon purkaus on toinen Chilen eteläosissa lyhyen ajan sisällä sattunut purkaus.

Maaliskuun 3. päivänä purkautunut Villarrica syöksi laavaa ja tuhkaa, mutta purkaus oli varsin lyhyt.

Chile sijaitsee niin kutsutun Tyynenmeren tulirenkaan alueella, ja siellä on noin 500 mahdollisesti aktiivista tulivuorta. Se onkin maailman toiseksi suurin tulivuoriesiintymä. Suurin on Indonesian seudulla.

Tuhoisat tulivuoret uinuvat

Tutkijoiden mukaan on vain ajan kysymys, milloin maailmassa koetaan samanlainen tuhoisa tulivuorenpurkaus, joka tuhosi aikoinaan Pompejin kaupungin.