Tulivuori päästää paineita

Tulivuoret ovat maapallon varaventtiilejä

Äiti Maa on temperamenttinen rouva. Maankuoren alla kuplii hehkuva raivo, jonka on päästävä toisinaan ulos. Silloin tulivuoret purkautuvat räjähdysmäisesti.

Mitä tulivuoret ovat?

Tulivuoret ovat Maan varaventtiilejä. Kun maankuoren alla on syystä tai toisesta liikaa magmaa, muodostuu uusi tulivuori tai jo olemassa oleva vuori purkautuu ja paine tasaantuu.

Arvioidaan, että maapallolla on 1 300–1 500 tulivuorta, jotka ovat purkautuneet viimeksi kuluneiden 10 000 vuoden aikana. Niiden lisäksi on suuri määrä merenalaisia tulivuoria.

Mitä tulivuoret ovat?
© Shutterstock

Miten tulivuorenpurkaus syntyy?

Aktiivisen tulivuoren ytimen muodostaa säiliö, joka on täynnä sulaa kivimateriaalia, magmaa. Purkaus alkaa, kun paine säiliön sisällä kasvaa niin suureksi, että magma puristuu kohti pintaa. Magma purkautuu yleensä tulivuoren suuaukosta, jota kutsutaan kraatteriksi. Usein mukana purkautuu suuria määriä tuhkaa, jota muodostuu magman joutuessa kosketuksiin ilman kanssa.

Kun magma on noussut maanpinnan alta, sitä kutsutaan laavaksi.

Tulivuorenpurkaus voi tapahtua joko räjähdysmäisesti tai niin, että laavaa valuu hitaasti – mutta on myös kolmas tulivuorenpurkausten tyyppi, jossa laavaa purkautuu kuplimalla.

Minkä tyyppisiä tulivuoria on olemassa?

Tulivuoret jaetaan eri kategorioihin. Tulivuoren muoto määräytyy yleensä sen laavan kaasu- ja piipitoisuuksien mukaan. Usein myös vuoren tulisuus liittyy laavan ominaisuuksiin.

Tulivuoria Havaijilla

Mauna Kea Havaijilla on tyypillinen kilpitulivuori, jossa on loivat rinteet.

Kilpitulivuoret

Kilpitulivuoret muodostuvat juoksevasta laavasta. Tämän vuoksi tulivuorella on loivat seinämät, jotka ulottuvat suurelle alueelle. Esimerkiksi Havaijilla sijaitseva Mauna Kea on kilpitulivuori.

Kerrostulivuori Etelä-Amerikassa

Ecuadorin aktiivinen kerrostulivuori Tungurahua tunnetaan myös nimellä Tulikurkku.

Kerrostulivuoret

Kerrostulivuoren muoto muistuttaa perinteistä tulivuorta, jollaiseksi vuori usein piirretään: vuoren huippu on jyrkkä, ja rinteet loivenevat alaspäin. Kerrostulivuoret muodostuvat vuorottelevista laava- ja tuhkakerroksista.

Kerrostulivuorten laava on paksua, minkä vuoksi tulivuoreen voi muodostua ”tulppa”. Tämän seurauksena magman paine tulivuoren sisällä kasvaa, kunnes huippu lopulta räjähtää kilometrien korkuiseksi laava-, kaasu- ja tuhkapilveksi.

Kerrostulivuorista esimerkiksi käy Italiassa sijaitseva Vesuvius, joka hautasi vuonna 79 purkauksellaan alleen Pompejin ja Herculanumin kaupungit.

Tulivuoria Pohjois-Amerikassa

Lassen Peak Pohjois-Kaliforniassa on räjähdysherkkä kartiotulivuori.

Pyöreälakiset kerrostulivuoret

Tällaisen tulivuoren laava on hyvin sitkeää ja paksua. Laesta tulee pyöreä, koska laava ei virtaa muutamaa metriä pidemmälle ennen jähmettymistään. Näin tulivuoren huipulle muodostuu laavatappi, ja jokainen purkaus alkaa siksi räjähdyksellä, joka työntää huipun tapin pois tieltään.

Esimerkki pyöreälakisesta kerrostulivuoresta on Yhdysvalloissa sijaitseva Lassen Peak.

Eroavatko magma ja laava toisistaan?

Magma ja laava ovat itse asiassa samaa sulaa kivimassaa. Kun juokseva kivimassa on maan sisällä, sen lämpötila on suunnilleen 1 040–1 200 astetta ja sitä kutsutaan magmaksi. Massan nimi vaihtuu laavaksi, kun se purkautuu maanpinnalle ja jäähtyy hiljalleen.

Missä päin maailmaa tulivuoria sijaitsee?

Tulivuoria on kaikilla mantereilla. Suurin osa tulivuorista sijaitsee mannerlaattojen saumakohdissa. Erityisen paljon tulivuoria sijaitsee niin kutsutun tulirenkaan alueella, joka on tulivuorten muodostama helminauha Tyynessä valtameressä.

Lauantaina 15. tammikuuta 2022 Tyynenmeren tulirenkaaseen kuuluva merenalainen Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui räjähdysmäisesti 30 kilometrin päässä Tongan saarivaltioon kuuluvasta Fonuafo'oun saaresta. Räjähdys syöksi 20 kilometrin korkeuteen tuhkaa, kaasuja ja höyryä. Purkauksesta seurannut tsunami synnytti 2–3-metrin aallot Japanissa 8 000 kiometrin päässä.

Tulivuoret Euroopassa

Sisilian Etna on maailman kuuluisimpia tulivuoria. Etna, jonka korkeus on 3 323 metriä, on Euroopan korkein tulivuori ja lähes kolme kertaa niin korkea kuin Italian mantereella sijaitseva Vesuvius. Etna on myös paljon aktiivisempi, koska se purkautuu yleensä vähintään 10 vuoden välein.

Vesuvius on kerrostulivuori, joka tunnetaan parhaiten vuonna 79 tapahtuneesta purkauksestaan. Tuolloin purkaus hautasi alleen Herculanumin ja Pompejin kaupungit lähellä Napolia.

Tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1944, ja monet tutkijat uskovat Vesuviuksen keräävän parhaillaan voimia voimakasta purkausta varten.

Tulivuoria Euroopassa

Sisiliassa sijaitsee Euroopan korkein tulivuori, Etna.

© Shutterstock

Tulivuoret Islannissa

Islannissa on poikkeuksellisen paljon vulkaanista toimintaa, sillä saari sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaatan välissä. Islannissa on noin 130 vulkaanista vuorta, jotka ovat viimeksi kuluneiden 500 vuoden aikana tuottaneet kolmannekseen maapallon laavamäärästä.

Vuonna 2010 Eyjafjallajökull-tulivuoren tuhka lamautti lentoliikenteen suuressa osassa Eurooppaa. Muita tunnettuja islantilaisia tulivuoria ovat Laki ja Katla.

Tulivuorenpurkaus Islanti

Eyjafjallajökull-tulivuori purkautui maalis-huhtikuussa 2010. Siitä nousseiden tuhkapilvien vuoksi 14. huhtikuuta alkoi viikkoja kestänyt lentoliikenteen lamaantuminen eri puolilla Eurooppaa.

Tulivuoret Pohjois-Amerikassa

Mount St. Helens Yhdysvalloissa on osa Tyynessä valtameressä sijaitsevaa tulirengasta. Vuonna 1980 kerrostulivuoren huippu räjähti rajusti, jolloin sen korkeudesta hupeni 400 metriä.

Yhdysvaltojen luoteisosassa sijaitsevassa Yellowstonen kansallispuistossa on yksi uinuva supertulivuori. Tämä niin sanottu kalderatulivuori purkautuu noin 600 000 vuoden välein, ja koska edellisestä purkauksesta on pian 600 000 vuotta, kohta on seuraavan aika. A

lue on vuodesta 1921 lähtien kohonnut maanalaisten magman liikkeiden takia kaksi metriä. Tämä on alkusoittoa mahdolliselle jättipurkaukselle, jolla voi olla vaikutuksia koko maapallon ilmastoon.

Tulivuori Yellowstone

Yellowstonen kansallispuisto on upea – mutta kansallispuiston maanalainen supertulivuori on tikittävä pommi.

Méxicon kaupunki sijaitsee maailman hurjimpiin tulivuoriin lukeutuvan Popocatépetlin kupeessa. Nimi tarkoittaa savuavaa vuorta, ja tulivuori onkin purkautunut yli 20 kertaa sitten vuoden 1518. Uudella suurella purkauksella Popocatépetl voisi uhata Méxicon noin yhdeksää miljoonaa asukasta.

Tulivuoret Etelä-Amerikassa

Ojos del Salado on 6 900 metrillään maailman korkein tulivuori ja läntisen pallonpuoliskon korkein vuori. Se purkautui viimeksi 1 300 vuotta sitten.

Kolumbiassa sijaitseva Galeras-tulivuori on ollut aktiivinen yli miljoona vuotta ja purkautunut voimakkaasti joka vuosi sitten vuoden 2000.

Tulivuoret Aasiassa

Tamboran purkausta vuonna 1815 pidetään kaikkien aikojen rajuimpana purkauksena. Yli 90 000 ihmistä kuoli purkauksen aiheuttamaan nälänhätään. Tambora syöksi ilmakehään niin paljon tuhkaa, että se himmensi auringon joka puolella maapalloa.

Indonesiassa sijaitsevan Krakataun purkaus vuonna 1883 kuuluu historian voimakkaimpien joukkoon. Räjähdys oli niin kova, että se kuultiin yli 3 000 kilometrin päässä Australiassa asti.

Ranskalle kuuluvalla La Réunionin saarella Intian valtameressä sijaitseva Piton de la Fournaise on maailman aktiivisimpia tulivuoria. Se on purkautunut vuosina 2006, 2007, 2008, 2010 ja 2014.

Tulivuoria Aasiassa

Helmikuussa 2018 purkautui Sinabung-tulivuori Sumatran saaressa Indonesiassa. Tulivuori on osa niin sanottua Tyynenmeren tulirengasta.

Yksi 1900-luvun voimakkaimmista purkauksista oli Pinatubon purkaus vuonna 1991. Tulivuori sylki ilmaan niin paljon tuhkaa, että maapallon lämpötila laski 0,9 astetta.

Tulivuoret Australiassa

Australiassa on paljon sammuneita tai uinuvia tulivuoria, jotka eivät ole purkautuneet tuhansiin vuosiin. Aktiivisimmat tulivuoret löytyvät merestä Australian eteläpuolelta. Esimerkiksi Heard Island on purkautunut viimeksi vuonna 1980.

Uusi-Seelanti on erittäin tuliperäistä aluetta, ja etenkin Taupon vulkaaninen vyöhyke on hyvin aktiivinen. Uudessa-Seelannissa on kolme aktiivista kerrostulivuorta ja kaksi maailman suurimpiin lukeutuvaa uinuvaa kalderaa.

Tulivuoret Afrikassa

Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro (5 895 metriä) on todellisuudessa uinuva tulivuori. Viimeksi se osoitti elonmerkkejä 50 000–200 000 vuotta sitten.

Tulivuoria Afrikassa – Kilimanjaro

Kilimanjaro koostuu kolmesta sammuneesta tulivuoresta.

Nyiragongo Kongon demokraattisessa tasavallassa on maailman vaarallisimpia tulivuoria. Korkeassa kerrostulivuoressa on juoksevan laavan täyttämä järvi, joka voi purkauksen yhteydessä tulvia pelottavan nopeasti ulos tulivuoresta.

Vuonna 2002 Nyiragongon laavavirta huuhtoi Goman kaupungin halki. Se tuhosi 40 prosenttia rakennuksista ja jätti ainakin 120 000 ihmistä kodittomiksi.

Tulivuoret Etelämantereella

Peräti 3 794 metrin korkeuteen kohoava kilpitulivuori Erebus on maapallon eteläisin aktiivinen tulivuori. Havaintojen mukaan Erebusista on purkautunut laavaa jatkuvana virtana vuodesta 1972 lähtien.

Aktiivinen tulivuori Antarktiksessa

Miksi ihmiset asuvat lähellä tulivuoria?

Vulkaaninen maa on erittäin ravinteikasta, joten tulivuoria ympäröivät alueet ovat usein hedelmällistä ja maanviljelykseen hyvin sopivaa seutua. Esimerkiksi napolilaiset ovat rakentaneet paljon taloja Vesuvius-tulivuoren jyrkille rinteille.

Historian hurjat tulivuoret

Viimeksi kuluneiden 500 vuoden aikana tulivuorenpurkauksissa on kuollut noin 300 000 ihmistä.

Alla on lueteltu viisi tappavinta tulivuorta:

  1. Tambora, Indonesia (1815). 92 000 kuollutta
  2. Krakatau, Indonesia (1883), 36 417 kuollutta
  3. Mt. Pelée, Martinique (1902), 29 025 kuollutta
  4. Ruiz, Kolumbia (1985), 25 000 kuollutta
  5. Unzen, Japani (1792), 14 300 kuollutta**