Shutterstock
Vulkaner

Tulivuoren kaasu syövyttää silmät ja lamauttaa sydämen

Vulkaaniset kaasut sisältävät elohopeaa, hiilidioksidia ja suolahappoa. Ne voivat rikkoa aivosoluja, lamauttaa sydämen ja syövyttää silmämunat.

Sula kivi kuplii kaasua

Maan kuoren alla vellova magma eli sula kiviaines sisältää runsaasti kaasuja, joita vapautuu tulivuorenpurkauksissa. Vulkaanisissa kaasuissa on myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa ja vetykloridia, jotka voivat keuhkojen kautta levitä syvälle elimistöön.

Claus Lunau

Elohopea tuhoaa dna:ta

Niin sanotut happiradikaalit (pun.) voivat vaurioittaa dna:ta. Niitä syntyy etenkin aivosoluissa, jotka kuluttavat paljon happea. Normaalisti entsyymit (kelt.) hajottavat happiradikaalit, mutta elohopea (valk.) voi estää niitä toimimasta. Dna-vaurio voi tuhota solun.

Claus Lunau

Hiilidioksidi hidastaa sydäntä

Niin sanottu parasympaattinen hermosto (vihr.) voi hidastaa hengitystä ja sydämen sykettä. Se viestii asetyylikoliini-välittäjäaineen avulla. Jos veressä on paljon hiilidioksidia, asetyylikoliinin hajoaminen estyy. Silloin parasympaattinen hermosto kiihtyy ja keuhkot ja sydän voivat lamaantua.

Claus Lunau

Happo syövyttää silmiä ja keuhkoja

Tulivuorista nouseva rikkidioksidi ja vetykloridi muuttuvat veden kanssa reagoidessaan rikki- ja suolahapoksi. Silmissä, iholla ja hengitysteissä on vettä, ja niissä syntyvä happo voi syövyttää kudoksia. Jos kaasua on paljon, keuhkot voivat vaurioitua niin, että ihminen tukehtuu.

Claus Lunau