Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkaner

Tulivuoren kaasu syövyttää silmät ja lamauttaa sydämen

Vulkaaniset kaasut sisältävät elohopeaa, hiilidioksidia ja suolahappoa. Ne voivat rikkoa aivosoluja, lamauttaa sydämen ja syövyttää silmämunat.

Shutterstock
Vulkaner

Sula kivi kuplii kaasua

Maan kuoren alla vellova magma eli sula kiviaines sisältää runsaasti kaasuja, joita vapautuu tulivuorenpurkauksissa. Vulkaanisissa kaasuissa on myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa ja vetykloridia, jotka voivat keuhkojen kautta levitä syvälle elimistöön.

Claus Lunau
Vulkaner

Elohopea tuhoaa dna:ta

Niin sanotut happiradikaalit (pun.) voivat vaurioittaa dna:ta. Niitä syntyy etenkin aivosoluissa, jotka kuluttavat paljon happea. Normaalisti entsyymit (kelt.) hajottavat happiradikaalit, mutta elohopea (valk.) voi estää niitä toimimasta. Dna-vaurio voi tuhota solun.

Claus Lunau
Vulkaner

Hiilidioksidi hidastaa sydäntä

Niin sanottu parasympaattinen hermosto (vihr.) voi hidastaa hengitystä ja sydämen sykettä. Se viestii asetyylikoliini-välittäjäaineen avulla. Jos veressä on paljon hiilidioksidia, asetyylikoliinin hajoaminen estyy. Silloin parasympaattinen hermosto kiihtyy ja keuhkot ja sydän voivat lamaantua.

Claus Lunau
Vulkaner

Happo syövyttää silmiä ja keuhkoja

Tulivuorista nouseva rikkidioksidi ja vetykloridi muuttuvat veden kanssa reagoidessaan rikki- ja suolahapoksi. Silmissä, iholla ja hengitysteissä on vettä, ja niissä syntyvä happo voi syövyttää kudoksia. Jos kaasua on paljon, keuhkot voivat vaurioitua niin, että ihminen tukehtuu.

Claus Lunau

Lue myös:

Tulivuoret

Tappavimmat tulivuorenpurkaukset

0 minuuttia
Skærmtid: Lille pige ser på tabletet
Aivot

Tutkijat: Liika ruutuaika haittaa pikkulasten aivojen kehitystä

4 minuuttia
Meri

Tutkijat selvittävät merenpohjan syvyyksien salaisuuksia

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota