Tuhoisa tulivuori uhkaa Napolia

Vesuviuksen läheisyys ei juuri napolilaisia hätkäytä, ja vielä vähemmän he kiinnittävät huomiota toiseen, paljon tuhovoimaisempaan naapuriinsa.

Vulcano Campi Flegrei

Megatulivuori Campi Flegrei

Campi Flegrei on kaldera eli tulivuori, joka on purkautunut niin rajusti, että se on romahtanut eikä sitä tunnista vuoreksi. 39 000 vuotta sitten Campi Flegrei (”palavat pellot”) sylki kaksisataa kuutiokilometriä sulaa kiveä, joka jähmettyi sadan metrin paksuiseksi laavapatjaksi. Campi Flegrei on antanut elonmerkkejä viimeksi vuonna 1538, ja nykyisin se sulautuu hyvin maisemaan. Jos Campi Flegrei purkautuu, naapuri Vesuvius näyttää sen rinnalla halvalta uudenvuodenraketilta.

Vain 17 prosenttia napolilaisista tietää, mitä pitää tehdä

Vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan vain 17 prosenttia napolilaisista tietää, miten toimia, jos Campi Flegrei purkautuu. Vesuviusta pidetään paljon suurempana uhkana.

Purkaus saattoi tuhota neandertalilaiset

Campi Flegrein 39 000 vuotta sitten tapahtuneesta purkauksesta peräisin olevaa tuhkaa on löydetty soista lähes kaikkialta Euroopasta ja Aasian länsiosista. Myös Grönlannin jäätikössä on rikkihiukkasia muistona Campi Flegrein heräämisestä.

Purkauksen voimakkuudeksi on arvioitu 7 VEI-asteikolla. Sen vaikutuksia kuvaillaan ”superkolossaalisiksi”. Seurauksena oli raju ilmastonmuutos, joka muun muassa venäläisten tutkijoiden mukaan saattoi mullistaa neandertalinihmisten elinolosuhteet Euroopassa.