Aaltoja 3D-mallina
Yellowstonen kalderan eli purkauksen jälkeen syntyneen kraatterimuodostelman alla lymyää jättiläismäinen magmasäiliö.
Tämän sulan kivimassan määrä auttaa arvioimaan, miten lähellä tulivuoren seuraava purkaus on.
Tutkijajoukko halusi kokeilla uutta menetelmää selvittääkseen, miten paljon magmaa tulivuori sisältää, missä tilassa se on ja miten se maankuoren alla jakautuu.
Maanpinnan alle kurkistaminen ei ole tutkijoille helppoa, etenkään kun kyseessä on 800-asteinen magma.
Siksi tutkijat analysoivat vuosina 2000–2018 tehtyjä seismisten aaltojen havaintoja hiljattain kehitetyllä tomografisella kuvankäsittelytekniikalla.
Ymmärtääkseen paremmin datan sisältämiä monia hyppiviä ja heijastavia värähtelyjä tutkijat käyttivät FWI (Full Waveform Inversion) -prosessia. Se on lyhyesti sanottuna mallinnusohjelmisto, joka havaitsee lisätietoja aalloista ja laatii täsmällisemmän kuvan aaltojen nopeuksista.
Näin voitiin supertietokoneella tutkia, miten mitattujen aaltojen nopeus on muuttunut eri syvyyksissä.
Mallintamalla seismiset aallot kolmiulotteisina saatiin aiempaa täydellisempi kuva Yellowstonen alla olevasta kivimassasta.
Ei syytä paniikkiin
Tulokset osoittivat, että Yellowstonen kalderan alla on magmaa 16–20 prosenttia. Määrä on kaksinkertainen verrattuna aiempaan arvioon, joka oli 5–10 prosenttia sulaa kiveä.
Vaikka lisäys voi vaikuttaa merkittävältä, tutkijat kehottavat pysymään rauhallisena. Mahdollisen purkauksen kynnys on noin 35–50 prosenttia magmaa, joten purkauksen riski lähitulevaisuudessa on vähäinen.
Yellowstonen supertulivuori on yksi maailman suurimmista. Viimeisten 2,1 miljoonan vuoden kuluessa etenkin kolme purkausta on ollut katastrofaalisia. Viimeisin tapahtui 631 000 vuotta sitten.