supertulivuoret - Pohjois-Korea - ydinpommi - ydinkoeräjäytys
Supertulivuori

Kaksi brittigeologia on saanut erikoisluvalla tutkia Baekdun supertulivuorta ja löytänyt 35 kilometriä syvän magmakammion sen alta. Kammio on täyttymässä, ja se uhkaa haudata koko alueen tuhkaan.  

© Seoul Arts Center

Pohjois-Korean ydinkokeet voivat herättää supertulivuoren

Supertulivuori Baekdu sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla. Reilut 1 000 vuotta sitten sen edellinen suuri purkaus aiheutti katastrofin Itä-Aasiassa, ja nyt laittomat ydinkokeet saattavat ravistella uinuvan jättiläisen hereille.

tiistai 13. maaliskuuta 2018 teksti Niels Hansen

Pohjois-Korea leikkii sananmukaisesti tulella, kun se yhä uudelleen testaa laittomasti ydinaseita maanalaisissa koeräjäytyksissä. Suurin huoli ei edes ole sotilaallinen konflikti Yhdysvaltojen kanssa. Räjäytykset voivat nimittäin herättää täydessä latauksessa olevan supertulivuoren, Baekdun, joka sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla. 

Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkoeräjäytyksen vuonna 2006. Tuolloin räjähdysvoima oli vain 0,48 kilotonnia, toisin sanoen 3 prosenttia Hiroshimaan pudotetun ydinpommin voimasta. 

Sittemmin Pohjois-Korea on räjäyttänyt vielä viisi muuta ydinasetta maanalaisella Punggye-rin ydinkoealueella. Viimeksi näin tapahtui syyskuussa 2017, jolloin räjähdysvoima oli kasvanut 250-kertaiseksi – pelottavaan 120 kilotonniin asti. 


Purkaus vastaa miljoonaa ydinpommia

Tutkijat ovat laskeneet, että ydinkokeiden aiheuttamat keinotekoiset maanjäristykset ravistelevat Baekdun alla olevaa kallioperää. Baekdu sijaitsee vain noin 100 kilometriä luoteeseen Punggye-rin koealueelta. 

Ydinpommin tuottama paineaalto muuttaa magmakammion sisäistä painetta. Silloin magmaan liuenneet kaasut voivat muuttua taas kaasumaiseksi samaan tapaan kuin limsaan liuennut hiilihappo muuttuu kupliksi, kun pullon korkki avataan. Kuplina kaasu vie isomman tilan kuin liuenneena, jolloin magmakammion paine voi kasvaa niin, että tulivuori alkaa purkautua.

Jos Baekdu herää, tilanne on kuin "miljoona ydinpommia räjähtäisi yhtaikaa", selittää Clive Oppenheimer – yksi harvoista länsimaisista tutkijoista, joka on tutkinut Baekdua. 

Purkauksen sattuessa ne 1,6 miljoonaa pohjoiskorealaista, jotka asuvat alle 100 kilometrin päässä Baekdusta, ovat välittömässä hengenvaarassa, kun tuhka ensimmäisten vuorokausien aikana laskeutuu metrien paksuiseksi kerrokseksi. Baekdun purkautuessa viimeksi vuonna 946 tuhkaa leijui aina Grönlantiin asti. 


Supertulivuori voi kylmentää Euroopan

Purkaus todennäköisesti pyyhkisi koko Pohjois-Korean maailmankartalta, mutta se voisi aiheuttaa ongelmia Länsi-Euroopassa asti. Tulivuori sylkisi nimittäin vähintään 45 miljoonaa tonnia rikkiä stratosfääriin, missä se kylmentäisi ilmastoa useita asteita. 

Tällainen ilmaston viileneminen vähentäisi esimerkiksi vehnän ja riisin tuotantoa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa 75 prosenttia.  

Seuraukset romahduttaisivat maailmanlaajuisen ruokahuollon: miljardit näkisivät nälkää ja koko sivilisaatiomme säilyminen olisi vakavasti uhattuna. 

Jos haluat tietää lisää supertulivuorista ja siitä, miten yhdellä mantereella tapahtuva tulivuorenpurkaus voi vaikuttaa muidenkin mantereiden elämään, katso minisarja ”The Power of Volcanoes", joka juuri nyt on nähtävillä uudessa DOCMA-suoratoistopalvelussamme. 

Avaa www.docma.fi ja aloita ilmainen tutustumisjakso jo tänään!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: