Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ganggung
Luonto - Tulivuoret

Näin purkauksia ennakoidaan

Vulkanologit yrittävät saada tietoa tulevista tulivuorenpurkauksista.

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Vulkanologit ovat geologeja, jotka ovat erikoistuneet tutkimaan vulkaanista toimintaa. Heidän tehtävänään on ennakoida tulevat tulivuorenpurkaukset esimerkiksi mittaamalla tulivuoren lähellä sattuneita pieniä maanjäristyksiä.

Useimmat tulivuoret sijaitsevat kuitenkin alueilla, joilla maa järisee usein, ja siksi tehtävä on vaikea, sillä kaikki järistykset eivät johda tulivuorenpurkaukseen. On kuitenkin havaittu, että purkausta edeltävät liikkeet magmapesäkkeessä noudattavat tiettyä rytmiä. Vaaraa enteilevät esimerkiksi tietyin välein toistuvat tai tietyn vahvuiset järistykset.

Tulivuoren laavakupoliin asennetaan myös kameroita, ja purkauskanavassa esiintyviä paineen muutoksia pyritään seuraamaan. Eri puolille tulivuorta asennetaan myös antureita, jotka mittaavat vulkaanisten kaasujen pitoisuuden ilmassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota