Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Volcano Eruption Lava
Luonto - Tulivuoret

Millainen tulivuori on vaarallisin?

Mitä tulivuorta voidaan sanoa maailman vaarallisimmaksi?

Maailman vaarallisimman tulivuoren määrittäminen yksiselitteisesti on hankala tehtävä, sillä tulivuoret ovat hyvin arvaamattomia. Uinuvakin vuori saattaa äkkiä purkautua ja aiheuttaa katastrofin.

Jos lähtökohdaksi otetaan se, että tulivuoren pitää olla ollut aktiivinen viime aikoina, vaarallisimman tulivuoren titteli voisi kuulua Japanissa sijaitsevalle Sakurajimalle. Tulivuoren lähellä on paljon asutusta, ja se on vuodesta 1955 alkaen purkautunut käytännössä jatkuvasti. Ainoastaan muutaman kilometrin päässä Sakurajimasta on Kagoshiman kaupunki ja sen 700?000 asukasta. Jos Sakurajima purkautuisi äkkiä voimakkaasti, kymmenettuhannet ihmiset voisivat saada surmansa.

Toinen ehdokas vaarallisimmaksi tulivuoreksi on Indonesiassa sijaitseva Merapi, joka purkautui voimakkaasti viimeksi lokakuussa 2010. Tuolloin 190 ihmistä sai surmansa ja 10 kilometrin säteeltä tulivuoresta evakuoitiin 370?000 asukasta. Merapin purkauksissa syntyy vaarallisia virtauksia, joissa noin tuhatasteista kaasua ja tuhkaa laskeutuu tulivuoren rinnettä alas satojen kilometrien tuntinopeudella.

Toisaalta täysin sammuneiltakin vaikuttavat tulivuoret muodostavat todellisen uhan. Yhdysvalloissa Yellowstonen alla sijaitseva tulivuori purkautui viimeksi 640?000 vuotta sitten. Tutkimusten mukaan vuori purkautuu noin 700?000 vuoden välein, joten seuraava purkaus voi olla jo lähellä. Supertulivuoren purkaus uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta.

Tappavimmat purkaukset

Tamboran purkaus vuonna 1815 on eniten kuolonuhreja vaatinut tulivuorenpurkaus.

  1. Tambora, Indonesia - 1815 - 92000

  2. Krakatau, Indonesia - 1883 - 36000

  3. Mount Pelée, Martinique - 1902 - 29000

  4. Nevado del Ruiz, Kolumbia -1985 - 25000

  5. Unzen, Japani - 1792 - 14000

Lue myös:

Kulttuuri

Tästä syystä kättelemme

1 minuuttia
Maailmankaikkeus

Kaikkeuden majakat häikäisevät kaiken

12 minuuttia
Aivot

Painajaiset – 13 asiaa, joita et tiennyt painajaisista

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota