USGS

Miksi maailman suurin tulivuori sijaitsee keskellä Tyyntämerta?

Havaijin saaressa sijaitseva Mauna Loa purkautui edellisen kerran vuonna 1984. Miksi maailman suurin aktiivinen tulivuori on syntynyt keskelle valtamerta?

Maailman suurin aktiivinen tulivuori Mauna Loa on 17 kilometriä korkea mitattuna vedenalaisesta juuresta huipulle. Muiden havaijilaistulivuorien tapaan se on syntynyt geologiassa kuumaksi pisteeksi kutsutun pitkäaikaisen vulkaanisen toiminnan tuloksena. Kuuma piste pysyy paikallaan ja voi siksi saada aikaan monta tulivuorta.

Havaijisaariin kuuluu kahdeksan pääsaaren lisäksi runsaasti pieniä saaria, jotka kaikki ovat tuliperäisiä. Missään muualla ei purkaudukaan pinnalle yhtä paljon magmaa neliökilometriä kohti.

Tyynenmeren pohja poikii saaria

Havaijilla on leveitä ja loivarinteisiä kilpitulivuoria, jotka ovat syntyneet basalttisesta magmasta. Valtamerien pohja on muodostunut paljolti samanlaisesta kivisulasta, joka virtaa helposti kauas jopa 16 kilometrin tuntivauhtia. Vuoren keilasta tulee kupumainen.

Kilpitulivuoret peittävät yleensä laajan alueen. Pääsaari Havaiji koostuu viidestä kilpitulivuoresta, joiden kokonaispinta-ala on peräti 10 430 neliökilometriä.

Havaijisaarista muodostuu jono. Se on pidentynyt, kun paikallaan pysyvä kuuma piste on tuottanut uuden tulivuoren Tyynenmeren laattaan, joka liikkuu luoteeseen. Havaijilaissaaret ovat siis syntyneet peräkkäin.

Havaiji juontuu Maan sisuksista

Havaiji on tuhansien kilometrien pituisen tulivuorisaarien, koralliriuttojen ja vedenalaisten vuorien ketjun alkupiste. On esitetty, että sen olemassaolo perustuu Maan ytimestä peräisin olevaan lämpöön.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Kuuma kupla nousee

Vaipasta kohoaa kohti maanpintaa kupolimainen rakenne, joka sisältää ympäristöään kuumempaa ainetta. Vajoava vanha maankuori puristaa sitä kokoon.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Sisuksen lämpö sulattaa kuorta

Kun kupla osuu maankuoren alaosaan, syntyy kuuma piste, jossa lämpötila nousee ympäristöä korkeammaksi. Kohdassa muodostuu paljon magmaa, joka pyrkii kohti pintaa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Laatan liike luo saaria

Kuuma piste ei liiku, mutta Tyynenmeren laatta siirtyy luoteeseen. Siksi tulivuoria syntyy jatkuvasti lisää tuhansia kilometrejä pitkään ketjuun.

Kuuma piste sijaitsee siis maankuoren alla. Geofyysikko Jason W. Morgan esitti 1970-luvun alussa mullistavan oletuksen vaipasta nousevista kuplista.

Kuplissa on teorian mukaan kyse kupolimaisista rakenteista, jotka sisältävät Maan sisäosista peräisin olevaa hyvin kuumaa ainetta. Havaiji ei ole ainoa tunnistettu kuplan aikaansaama kuuma piste. Geologien mukaan sellainen piilee esimerkiksi Yhdysvalloissa Yellowstonen supertulivuoren alla.