Shutterstock
Punaista laavaa

Kuinka kuumaa laava on?

Kuinka kuumaa laava on, ja mistä se koostuu? Onko laavatyyppejä useita?

Kuinka kuumaa laava on?

Juoksevan laavan lämpötila voi kohota 1 500 asteeseen. Esimerkiksi Havaijilla Kilauean tulivuori tunnetaan hehkuvan kuumasta laavasta.

Useimpien laavavirtojen lämpötila on 800-1 100-astetta. Tansaniassa Ol Doinyo Lengain vuori syöksee viileintä tunnettua laavaa, vain 500-asteista.

Viileä laava on hyvin juoksevaa, lähes veden kaltaista, koska natriumin ja kaliumkarbonaatin ansiosta sen viskositeetti on pieni.

Viileää ja vaaleaa laava

Ol Doinyo Lengain tulivuoresta virtaava laava on viileää ja vaaleaa. Väri johtuu muun muassa suuresta kaliumkarbonaatti- eli potaskapitoisuudesta. Potaskaa on käytetty muun muassa lipeäkalan teossa.

© Shutterstock

Laavan lämpötilan paljastaa sen väri. Kellertävä laava on yli 1 000-asteista, kun taas tummanpunaisen laavan lämpötila 600–800 astetta.

Kaasukuplat työntävät laavaa ulos

Laavan matka alkaa useita kilometrejä Maan pinnan alta vaipaksi kutsutusta kerroksesta. Sen kuumuus sulattaa sisäosien kiveä, jolloin muodostuu kivisulaa eli magmaa.

Magmaa kerääntyy maankuoren magmakammioihin tulivuorten alle. Siellä muodostuvat kaasut saavat paineen kasvamaan kammiossa ja magman tiheyden pienenemään. Mitä pienempi tiheys on, sitä nopeammin magma purkautuu tulivuoresta.

Magman kaasupitoisuus ratkaisee sen, kuinka voimakas purkauksesta tulee.

Vaaleankeltainen laava virtaa alas rinnettä

Mitä vaaleankeltaisempaa laava on, sitä kuumempaa se on.

© Shutterstock

Kun magma purkautuu tulivuoresta, se jäähtyy ja sitä aletaan kutsua laavaksi.

Laavat voidaan jakaa kahtee päätyyppiin: andesiittiin, joka on emäksistä, ja ryoliittiin, joka on hapanta. Laavan pH:n ratkaisee se, kuinka paljon siinä on hapesta ja piistä muodostuvaa piidioksidia, joka muodostaa noin 90 prosenttia Maan vaipasta.

Happamuusaste määrää laavan juoksevuuden. Andesiitista noin 50 prosenttia on piidioksidia, ja se virtaa pidemmälle kuin paksumpi ryoliitti, joka koostuu noin 70-prosenttisesti piidioksidista.