UPI/Alamy
Hunga Tonga-Hunga Ha’apai purkaus

Kuinka kauas tulivuorenpurkaus kuuluu?

Kun Hunga Tonga-Hunga Ha’apai -tulivuori purkautui tammikuussa 2022, se ilmeisesti kuultiin jopa Alaskassa. Onko se totta?

Rajut tulivuorenpurkaukset voivat tuottaa voimakkaan paineaallon, joka leviää ilmakehässä ja joka kantaa purkauksen äänen tuhansien kilometrien päähän.

Näin tapahtui 15. tammikuuta 2022, kun polynesialainen tuliperäinen Hunga Tonga-Hunga Ha’apain saari purkautui jyrähtäen niin, että ääni rekisteröitiin aina Alaskassa Anchoragessa ja Fairbanksissa noin 9 000 kilometrin päässä.

Tongan saarella olleet vertasivat ääntä laukaistujen pommien räjähdykseen.

Tulivuoresta leviää paineaalto

Ääni koostuu ilmassa etenevistä paineaalloista, ja satelliittikuva osoittaa, miten Hunga Tonga-Hunga Ha’apain paineaalto levisi ilmakehässä.

Tulivuorenpurkaus, Tonga-Hunga

Satelliittivideo osoittaa, miten tulivuorenpurkauksen paineaalto levisi joka suuntaan, kun kaasua ja tuhkaa nousi pylväänä taivaalle.

© Japan Meteorological Agency

Kun paineaallot saavuttivat Alaskan, ääni kuulosti matalalta jyrinältä. Alaska Volcano Observatoryn mittaukset vahvistivat äänen olleen peräisin tulivuoresta, koska jyrinä osui samaan ajankohtaan, jolloin mittauslaitteet rekisteröivät paineaallon.

Nasan tutkijat arvioivat purkauksen voimakkuuden vastanneen 10 tnt-megatonnin räjäyttämistä tai 500 Hiroshiman ydinpommin räjähtämistä. Muiden tutkijoiden mukaan purkaus oli maapallon kovin ääni viimeiseen 100 vuoteen.

Hunga Tonga-Hunga Ha’apain voimakas räjähdys saattaa johtua pienemmästä purkauksesta, joka sattui 14. tammikuuta 2022. Valtaosa 1 800 metriä korkeasta tulivuoresta on merenpinnan alapuolella, ja purkaus sai suuria määriä merivettä tulvimaan tulivuoreen. Vesi höyrystyi, mikä kasvatti painetta ja johti seuraavan päivän voimakkaaseen räjähtävään purkaukseen.