Shutterstock
Yellowstone-supertulivuori

Kartalla: Maan supertulivuoret

Supertulivuoria lymyää eri puolilla maapalloa. Tutustu kuuteen eniten tuhoa tuottavaan tulivuoreen.

Geologien mukaan maapallolla on 25 toimivaa supertulivuorta.

Osa miljoonia vuosia olemassa olleista supertulivuorista on purkautunut joskus, ja niistä tiedetään, että ne edustavat tulivuorten räjähdysasteikon (VEI, volcano explosivity index) korkeinta tasoa.

Purkauksen mittasuhteiden, sijainnin ja ajankohdan määrittäminen perustuu muun muassa suurien laava- ja tuhkaesiintymien iän ja kemiallisen koostumuksen analysointiin.

Tutkimukset ovat paljastaneet esimerkiksi, että Yhdysvalloissa sijaitseva Yellowstone on purkautunut ainakin kuusi kertaa viimeisten kymmenen miljoonan vuoden aikana.

Supertulivuori voidaan kuitenkaan paikantaa, vaikkei se olisi koskaan purkautunut täydellä voimalla. Esimerkki tällaisesta supertulivuoresta on Napolin seudulla sijaitseva Campi Flegrei, jonka voimakkain purkaus on arvioitu VEI-7:ksi.

Campi Flegrein kaltaisten supertulivuorten tapauksessa purkauspotentiaalin määritys perustuu magman lähteeseen ja tulivuoren alla olevan magmasäiliön kokoon.

Maan supertulivuoret

Viimeisten 100 000 vuoden aikana on tapahtunut kaksi supertulivuorenpurkausta, ja neljä supertulivuorta uhkaa purkautua.

Claus Lunau

Aleuteilta on löydetty uusi supertulivuori

Alaskan ja Venäjän välisessä Aleuttien saaristossa on kuusi tulivuorta, joilla vaikuttaa olevan valtava yhteinen magmasäiliö. Viimeisestä mittavasta purkauksesta on kulunut noin 600 000 vuotta, mutta 70 000 vuotta sitten tapahtui pienempi purkaus.

NASA & Claus Lunau

Yellowstone hautasi USA:n

Yhdysvaltojen luoteisosien kuuluisa supertulivuori, Yellowstone, purkautui viimeksi 630 000 vuotta sitten. Silloin ilmakehään noussutta tuhkaa on löydetty Meksikosta Kanadaan ja Kaliforniasta Mississippiin ulottuvalta alueelta.

Shutterstock & Claus Lunau

Campi Flegrei uhkaa Eurooppaa

Vedenalainen tulivuori Campi Flegrei sijaitsee Napolin seudulla lähellä Vesuviusta. Superpurkausta ei ole vielä tapahtunut, mutta tulivuori voi purkautuessaan haudata Euroopan tuhkaan. Purkautuessaan viimeksi 39 000 vuotta sitten tulivuori romahti kalderaksi.

Shutterstock & Claus Lunau

Ydinase voi herättää Paektun

Vähiten tutkittuihin uhkiin kuuluu Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla sijaitseva supertulivuori Paektu. Kielletyt ydinkokeet saattavat vavahduttaa sitä niin, että se alkaa purkautua. Siinä tapauksessa puoli Aasiaa voi peittyä tuhkaan ja pohjoisen pallonpuoliskon ilmasto mullistuu.

Seoul Arts Center & Claus Lunau

Toba kylmensi ilmaston

Indonesiassa Sumatran saaressa sijaitseva Toba räjähti noin 74 000 vuotta sitten. Yhtä rajua purkausta ei ole tapahtunut kahteen miljoonaan vuoteen. Toban purkaustuotteet pimensivät taivaan ja laskivat maapallon keskilämpötilaa kymmenen astetta.

Shutterstock & Claus Lunau

Taupo on rauhaton

Uuden-Seelannin Pohjoissaaressa sijaitsevalla Taupon vulkaanisella alueella tapahtui 26 500 vuotta sitten toistaiseksi viimeinen VEI-8-purkaus. Nykyäänkin hyvin aktiivisen Taupon vielä voimakkaammasta purkauksesta on kulunut 340 000 vuotta.

Shutterstock & Claus Lunau