Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geldingadalirin tulivuori syöksee laavaa

Islantilainen tulivuori laukoo laavasuihkuja

300 metriä korkea laavapylväs loisti maaliskuun alussa Reykjavikiin asti, kun siihen asti vakaa tulivuorenpurkaus yhtäkkiä muuttui räjähtäväksi suihkulähteeksi. Islannin väestölle rajuista purkauksista voi tulla arkisia.

Shutterstock

Islannin maaperästä Reykjavikin läheltä on puolentoista kuukauden ajan kuplinut laavaa pinnalle hämmästyttävän tasaisesti.

Toukokuun ensimmäisen viikonlopun tienoilla purkaus yhtäkkiä voimistui ja Geldingadalirin laakson suurimmasta kraatterista purskahti ilmaan 300 metriä korkea laavapylväs.

Laavalähteen käytös noudattaa kaavaa, joka enteilee sitä, että purkaus voi kestää 100 vuotta.

Laavapylväät noudattavat vanhaa kaavaa

Laavapylväs näkyi Reykjavikiin 27 kilometrin päähän ja laavasade sytytti useita maastopaloja Reykjanesin niemimaalla.

VIDEO: Katso näkymää Reykjavikista tästä

Tulipalot voivat olla syntyneet myös siitä, että laavaa on purkautunut pinnalle useista kohdista, ja viranomaiset tutkivat nyt tilannetta.

Purkauksen luonne on muuttunut niin, että laavasuihkujen jälkeen kraattereissa ei ole enää yhtä aktiivista vulkaanista toimintaa.

Tämä voi merkitä sitä, että purkaus noudattaa samaa kaavaa kuin alueen edellinen purkaus 800 vuotta sitten.

Siinä tapauksessa asukkaiden kärsivällisyys joutuu koetteelle, sillä laavan nousu pinnalle voi jatkua 100 vuotta pienistä, hajallaan olevista purkausaukoista, kuten geologisten tutkimusten mukaan kävi, kun laavaa viimeksi pulppusi pinnalle Reykjanesissa.

Islannissa tulivuoritutkijat - vulkanologit ja geologit - eivät toisaalta ole huolissaan kehityksestä. Purkaus näyttää nyt kehittyvän tapaan, joka ennustettiin, kun maa alkoi järistä maaliskuussa.

Toisaalta tasaisuus on herättänyt ihmetystä, sillä se ei vaikuta olevan samaa sarjaa kuin purkausta edeltänyt seisminen aktiivisuus.

Jos laavaa pursuaa pinnalle useista kohdista, se on silti merkki siitä, että purkaus jatkuu ennustetusti.

Magma nousee kerrosten läpi intruusioita pitkin

Kun magmaa nousee magmakammiosta (3), se muodostaa intruusioita (1,2, 4-7), jotka joko lävistävät maakerrokset tai tihkuvat niihin, jolloin magma jähmettyy. Lakkoliitti (1) on intruusio, joka voi kohottaa maan pintaa, tai jos paine on riittävän korkea, rikkoa sen.

© Motilla/Wikimedia Commons

Uusi purkaus voi olla tulossa

Laavasuihkut voivat olla merkki siitä, että purkaus on menettämässä voimakkuuttaan, toteaa vulkanologian prosessori Islannin yleisradiolle RÚV:lle.

Purkauksessa muodostuu alueelle tyypillisestä kivilajista, basaltista, koostuva hyvin juokseva laavavirta. Tämäntyyppinen magma ei pysty kasvattamaan maaperässä painetta yhtä suureksi kuin muut magmatyypit eikä siksi purkaudu yhtä räjähtävästi.

Kun purkaus hidastuu, laava virtaa hitaammin, ja sitä kovettuu tulpaksi maanpinnalle. Kun kaasun paine alla olevassa magmassa kasvaa liian suureksi, laavaa purskahtaa korkeana suihkuna.

Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että purkaus on vasta alussa. He ennustavat, että uusia purkauksia syntyy vielä satoja vuosia ja varoittavat uskomasta, että pahin vaara olisi ohi.

VIDEO: Katso purkauksen kehittymistä suorana tästä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota