Alue on vulkaanisesti hyvin aktiivista, sillä se kuten muukin Islanti lepää kahden tektonisen laatan rajalla. Laatat liukuvat toisistaan eroon muodostaen Atlantin keskiselänteen.
Niemimaalla on ollut rauhallista 800 vuotta. Tähän asti.
Geologit ja Islannin viranomaiset ovat pitäneet tarkasti silmällä aluetta infraäänimikrofoneilla, satelliiteilla ja maanjäristysmittareilla. He ovat havainneet muun muassa:
- maaperässä uruilta kuulostavia ääniä, jotka syntyvät sulan kivimassan eli magman kohotessa ylöspäin.
- maaston korkeuden muutoksia, esimerkiksi maaperä on kohonnut laajoilla alueilla ja toisin paikoin laskenut. Ne ovat merkki magman liikkeistä maaperässä.
- pieniä ja kohtalaisia järistyksiä, joiden magnitudi on ollut enintään 5,7. Järistykset viittaavat siihen, että ylöspäin kohoavat magmakuplat laajenevat.
Osa geologeista tulkitsee kiihtyneen aktiivisuuden niin, että purkaus lähenee. Jos näin tapahtuu, laavaa purkautuu valtavia määriä, mutta se ei tapahdu kerralla.
Laavalähteet suihkuavat vuosisadan
Geologinen historia osoittaa, että Reykjanesissa on syntynyt purkauksia noin 800 vuoden välein maanjäristyssarjan jälkeen.
Purkauksessa muodostuu alueelle tyypillisestä kivilajista, basaltista, koostuva hyvin juokseva laavavirta. Tämäntyyppinen magma ei pysty kasvattamaan maaperässä painetta yhtä suureksi kuin muut magmatyypit eikä siksi purkaudu yhtä räjähtävästi.
Toisaalta purkauksesta voi muodostua hyvin pitkäkestoinen:
Laavaa voi purkautua pinnalle jopa 100 vuotta pieninä paikallisina purkauksina, kuten geologisten tutkimusten mukaan kävi viimeksi Reykjanesin aktivoituessa.
Niemimaalla järistysten määrä on nyt vähentynyt, mikä voi merkitä, että magma on jähmettynyt pinnan alle. Seisminen aktiivisuus on silti yhä suurta, joten tilanteen kehittymistä seurataan.
Islannin viranomaiset kehottava paikallisia asukkaita pysymään valppaina.