Havaiji hukkuu laavaan

32 neliökilometriä maata on peittynyt laavaan, ja 700 taloa on tuhoutunut. Kilauean tulivuori alkoi purkautua toukokuussa ja on siitä alkaen työntänyt sisuksistaan laavaa Havaijin saareen. Hehkuva massa on ollut matkalla yli sata miljoonaa vuotta. Tuhoista huolimatta laava on elintärkeä Havaijisaarille.

Havaiji

Kilauea-tulivuori on toukokuusta alkaen työntänyt 250 miljoonaa kuutiometriä laavaa saaren ylle.

Magma matkaa 100 miljoonaa vuotta

© Mike Mezeul II/Ritzau Scanpix

Noin 1 000-asteinen laavavirta kumpuaa Havaijissa Kilauean tulivuoresta. Osa kuumasta kivisulasta on ollut matkalla 100 miljoonaa vuotta, ja se on peräisin 3 000 kilometrin päästä Maan vaipan ja ytimen rajalta.

Meren alla piilee helvetti

Tulivuoria syntyy eniten mannerlaattojen saumakohtiin. Havaijin saariketju on sen sijaan muodostunut Tyynenmeren laatan liikkuessa kuuman pisteen yli. Sen kohdalla on läpimitaltaan noin 300-kilometrinen magmalähde.

Tulivuoret ruokkivat eläimiä

© David B. Fleetham/SeaPics.com

Tulivuoret pitävät yllä tuhansien lajien elämää Havaijisaarten ympärillä. Magma sisältää ravinteita, kuten rautaa, joita eliöt tarvitsevat elääkseen. Muuttamalla meren lämpötilaa purkaukset sekoittavat eri vesikerroksia ja ravinteita.

Vuori kasvaa pohjasta

© Justinreznick/Getty Images

Havaijisaaret ovat merenpohjasta aikojen kuluessa noussutta laavaa. Vanhimmat saaret puhkaisivat merenpinnan viitisen miljoonaa vuotta sitten. Ennen pitkää tulivuoret sammuvat ja saaret vajoavat mereen. Uusia tulivuorisaaria syntyy tilalle.

Havaiji saa asukkaita

© Darlyne Murawski/Ritzau Scanpix

3 800 kilometrin päässä mantereesta. Havaijisaaret ovat syntymästään asti olleet maapallon syrjäisimpiä seutuja. Silti niillä on paljon elämää. Osa lajeista saapui saarille kasvilautoilla, osa, kuten pallohämähäkit, tuli tuulen mukana.

Havaiji jatkaa kasvuaan

© L.E. Baskow/LeftEyeImages/Sipa USA/Ritzau Scanpix

Tulivuori Kilauea alkoi purkautua 3. toukokuuta 2018. Seuraavien kuukausien aikana laava levisi Havaijissa 32 neliökilometrin alalle. Purkaus loi myös uutta maata: heinäkuun loppuun mennessä saari oli kasvanut 2,8 neliökilometriä.

Korkealta näkee kauas

© Babak Tafreshi/SPL

Mauna Kean 4 207 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava laki kerää tähtitieteilijöitä. Sammunut tulivuori on korkeutensa ja syrjäisyytensä ansiosta oivallinen observatorion, kuten Keck-eleskooppien, sijoituspaikka.