Mauna Kea

Erityyppisiä tulivuoria

Tulivuoret eivät ole samanlaisia. Niiden muodon määrää pääasiassa virtaavan magman kaasu- ja piipitoisuus.

tiistai 7. syyskuuta 2010

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Ohuesta, juoksevasta magmasta muodostuu yleensä laakeita ja matalia niin sanottuja kilpitulivuoria, ja sitkeästä ja paksusta laavasta muodostuu usein korkeita kerrostulivuoria. Jos kerrostulivuoren laki räjähtää, tilalle syntyy niin sanottu kaldera.

Kilpitulivuori

Kilpitulivuoret syntyvät juoksevasta magmasta. Ne muistuttavat muodoltaan ritarin kilpeä, joka on maassa etupuoli ylöspäin. Rinteet ovat loivat, ja matalatkin kilpitulivuoret levittäytyvät hyvin laajalle alueelle. Kilpitulivuoren tunnistaa siitä, että sen rinteet ovat loivimmillaan keskellä.

Mount Fuji

Kerrostulivuori

Kerrostulivuorten muoto muistuttaa perinteistä mielikuvaa vuorista. Niiden huippu kohoaa jyrkästi ja rinteet loivenevat alempana. Näin ne erottuvat selvästi kilpítulivuorista. Kerrostulivuoret koostuvat useista päällekkäisistä laava- ja tuhkakerroksista. Monet niistä ovat hyvin korkeita.

Lassen Peak

Pyöreälakinen kerrostulivuori

Jos kerrostulivuoren magma on hyvin sitkeää, se jähmettyy virrattuaan vain muutaman metrin. Tällöin kraatteriin muodostuu laavatappi tai -kupoli, joka tukkii koko purkauskanavan. Kun tulivuori purkautuu seuraavan kerran, magman paine räjäyttää laavatapin tieltä ja huipun muoto muuttuu.

Tiedon maailma

Tiedon maailma on kirjasarja, joka esittelee tieteen eri alueita. Voit tutustua sarjaan ja tilata ensimmäisen osan tästä:

Tiedon maailma

Lue vuosisadan keksinnöistä ja lähde mukaamme tieteellisen tutkimuksen etulinjaan!

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: