Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kilauea

Erityyppisiä tulivuoria

Tulivuoret eivät ole samanlaisia. Niiden muodon määrää pääasiassa virtaavan magman kaasu- ja piipitoisuus.

Photo by Marc Szeglat on Unsplash

Ohuesta, juoksevasta magmasta muodostuu yleensä laakeita ja matalia niin sanottuja kilpitulivuoria, ja sitkeästä ja paksusta laavasta muodostuu usein korkeita kerrostulivuoria. Jos kerrostulivuoren laki räjähtää, tilalle syntyy niin sanottu kaldera.

Kilpitulivuori muistuttaa ritarin kilpeä

Kilpitulivuoret muodostuvat juoksevasta magmasta, joka syöksyy kovaa vauhtia maanpinnan alta ja jähmettyy laavaksi vasta useiden kilometrien päässä purkausaukostaan. Tuloksena on tulivuori, joka muistuttaa maassa etupuoli ylöspäin makaavaa ritarin kilpeä.

Rinteet ovat loivia, ja itse kilpitulivuori kattaa laajan alueen. Kilpitulivuoren tunnistaa helpoimmin siitä, että sen rinteet ovat loivimmillaan keskellä. Maailman suurin kilpitulivuori on Mauna Loa Havaijilla.

Kilpitulivuori Mauna Loa Havaijilla

Havaijilla voit nähdä kilpitulivuoria, muun muassa maailman suurimman kilpitulivuoren Mauna Loan.

Kerrostulivuori on kuin Toblerone-suklaa

Kerrostulivuoret muistuttavat lasten tekemiä piirroksia vuorista – niiden huippu kohoaa jyrkästi ja rinteet loivenevat alempana. Siksi kerrostulivuoria kutsutaan myös keilatulivuoriksi.

Kerrostulivuoret syntyvät runsaasti piihappoa sisältävien laavatyyppien purkauksista. Suuri piihappopitoisuus tekee laavasta paksua ja hidasliikkeistä. Piihapot ovat piin, vedyn ja hapen yhdisteitä, jotka muodostavat suuren osan maankuoresta.

Kerrostulivuoret muodostuvat vuorottelevista laava- ja tuhkakerroksista, ja ne ovat yleensä suhteellisen suuria.

Maailman korkein kerrostulivuori on Chilessä sijaitseva 6 887 metriä korkea Nevado Ojos de Salado.

Mount Hood Oregonissa on kerrostulivuori

Oregonissa Yhdysvalloissa voit nähdä Mount Hood -kerrostulivuoren.

Rakotulivuori muodostuu ohuesta laavasta

Rakotulivuoret ovat laakeita muodostumia, joissa laavaa virtaa pitkittäisestä maankuoren halkeamasta tai repeämästä eikä suuresta purkauskanavasta, jollainen tunnetaan muista tulivuorityypeistä

Rakotulivuoria muodostuu ohuesta ja juoksevasta laavasta, kun kaksi mannerlaattaa erkaantuu toisistaan loittonemisvyöhykkeellä. Näitä tulivuoria on etenkin valtamerissä, mutta myös muutamissa paikoissa kuivalla maalla, esimerkiksi Islannissa.

Islannissa Lakin vulkaanisella alueella on rakotulivuoria.

Lakin alueella Islannissa on rakotulivuoria, jotka viimeksi purkautuivat vuonna 1786.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota