Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Tulivuoret

Atolli alkaa tulivuoresta

Miten kaukana avomerellä voi syntyä ikään kuin ”tyhjän päälle” suuria korallisaaria?

Trooppisilla merialueilla muodostuu paikka paikoin veden pintaan tai hieman sen yläpuolelle ulottuvia korallieläinten yhdyskuntia. Näitä saaria tai särkkiä sanotaan myös koralliriutoiksi. Riuttatyyppejä on kolme: rantariutat, rannikkoa mukailevat valliriutat ja kehäriutat eli atollit. Atolleja muodostuu avomerellä yleensä vain alueilla, jotka ovat joskus olleet vulkaanisesti aktiivisia. Niiden lähtökohtana on keilamainen sammunut tulivuori, jonka yläosa kohoaa merenpinnan yläpuolelle. Vedessä elävien korallieläimien toukat kiinnittyvät tulivuoren vedenalaisiin osiin ja alkavat muodostaa yhdyskuntia. Korallieläimet, jotka suosivat 5–50 metrin syvyyttä, tuottavat tuekseen kalkki- tai sarveisainetta olevan kivimäisen rungon. Kun tulivuori vajoaa takaisin maankuoreen ja rapautuu hitaammin kuin korallieläimet rakentavat uusia runkokuntia, tulivuoren seinämät jäävät vähitellen veden alle ja niitä ympäröivät korallit pilkistävät lopulta vedestä kehäriuttana. Suurimmat atollit ulottuvat puolen kilometrin syvyyteen mutta enimmilläänkin vain joitakin metrejä merenpinnan yläpuolelle. Atollin keskellä on avoin vesialue, laguuni, jonka reunoille kasautuu myrskyjen tuomia aineksia, kuten levää, hiekkaa, kasvien osia ja ajopuita.

Lue myös:

Vulcano at La Réunion
Tulivuoret

Ailahtelevat tulivuoret

0 minuuttia
Volcano Eruption Lava
Tulivuoret

Millainen tulivuori on vaarallisin?

1 minuuttia
Tulivuoret

Antarktiksen tulivuoret voivat hukuttaa Euroopan

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota