Antarktiksen tulivuoret voivat hukuttaa Euroopan

Antarktiksen jääpeitteen alta löydetyt 91 uutta tulivuorta voivat pian suistaa miljoonia kuutio­kilo­metrejä jäätä mereen. Jos niin käy, Euroopassa monet suurkaupungit jäävät pysyvästi jopa viisi metriä merenpinnan alapuolelle.

Tulivuori

Antarktiksen jään alla piilee lukuisia tulivuoria.

© CARSTEN PETER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Piilossa olevat tulivuoret saattavat sulattaa Länsi-Antarktiksessa yli kaksi miljoonaa kuutio­kilometriä jäätä.

Vuoteen 2017 asti tiedettiin, että alueella on kaikkiaan 47 tulivuorta, mutta uusi havainto nosti kertaheitolla läntisen Antarktiksen tuli­vuorten lukumäärää: nyt niitä on ainakin 138.

Jäisellä mantereella sijaitsee siis planeettamme tihein tulivuoriesiintymä. Uusi tieto huolestuttaa tutkijoita.

Vastaava katastrofi on jo koettu

Islanti oli noin kilometrin paksuisen jään peitossa vielä 16 000 vuotta sitten. Islannissa jää suli noin 4 000 vuoden kuluessa viime jääkauden loppupuolella, ja jään sulaminen sekoitti saaren vulkaanisen toiminnan, sillä tulivuorenpurkausten määrä kasvoi jopa 50-kertaiseksi normaaliin verrattuna.

Syynä vulkaaniseen aktiivisuuten oli se, että jäiden sulaminen vähensi maanalaisissa magmakammioissa vallitsevaa painetta, jolloin magma muuttui juoksevaksi ja tulivuoret alkoivat purkautua.

Toistuvat purkaukset puolestaan todennäköisesti kiihdyttivät jäljellä olleen jään sulamista.

Eurooppaan tulvii vettä

Ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen saattaa synnyttää Länsi-Antarktiksessa ketjureaktion, joka johtaa siihen, että jääpeite katoaa kokonaan ja alueen tulivuoret aktivoituvat.

Siinä tapauksessa maailman merien pinta nousisi muutaman vuosisadan kuluessa kolmesta viiteen metriä.

Jos taas vain muutoksille herkimmät jäätiköt sulaisivat, merenpinta nousisi noin 1,2 metriä. Ja se voisi tapahtua jo parissa vuosikymmenessä.

Ketjureaktion seuraukset iskisivät yllättävästi kaikkein kovimmin Eurooppaan ja Pohjois-­Amerikkaan.

Läntisen Antarktiksen jääpeitteen valtava paino vetää vesimassoja puoleensa, mutta jos jää sulaa, vedet ajautuvat pois ja suuntaavat erityisesti Atlantin valtamerelle. Siinä tapauksessa pohjoisten alueiden rannikoilla koetaan valtavia tulvia.