MONUSCO Photos / Wikimedia Commons
Kaksi vartijaa Nyiragongon kraatterin reunalla

Afrikan uinuva tulivuorikatastrofi lähetti varoituksen

Aktiivinen tulivuori, täydelliset geologiset edellytykset ja varoitusjärjestelmän puutteet synnyttävät luonnonkatastrofin, joka uhkaa kahta miljoonaa afrikkalaista. Nyiragongo tarjosi äskettäin esimakua voimastaan.

Kongon demokraattisen tasavallan 10. suurin kaupunki, kahden miljoonan asukkaan Goma, sijaitsee Kivujärven rannalla 3 470-metrisen Nyiragongo-tulivuoren juurella.

Lauantaina 22. toukokuuta asukkaat saivat muistutuksen siitä, että kerrostulivuori tarjoaa muutakin kuin hyvät näköalat ja ravinteikasta viljelymaata. Vuorelta vyöryi laavaa, joka jätti jälkeensä tulta, savua ja kuolemaa. UNICEFin mukaan 8 000 kongolaista pakeni naapurimaahan Ruandaan.

Goman ja tulivuoren välinen etäisyys

Goma sijaitsee vain 13–18 kilometrin päässä aktiivisesta Nyiragongon kerrostulivuoresta.

© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Purkaus on sekä muistutus menneisyyden katastrofeista että varoitus mahdollisesta joukkotuhosta, joka uinuu syvällä Nyiragongon sisuksissa.

Välitön katastrofi vältettiin

Nyiragongon laavavirta valui kilometrin tuntivauhtia, joten Goman asukkaat ehtivät paeta – vaikka jalan. Monet menivät rajan yli Ruandaan, kun taas Al-Jazeeran mukaan 25 000 pakeni pohjoiseen ja länteen.

Laavajärvi Nyiragongon huipulla
© Cai Tjeenk Willink / Wikimedia Commons

Nyiragongo on kuin luotu katastrofeihin

Tulivuoret ovat tiheään asutulla seudulla aina vaarallisia, mutta kolmen geologisen tekijän vuoksi Nyiragongo uhkaa naapurustoaan erityisen paljon.

Ohut laavavirta Nyiragongosta
© Shutterstock

Ohut laava virtaa nopeasti

Yleensä Nyiragongon kaltaisissa kerrostulivuorissa on paksua magmaa, joka tuottaa räjähdysmäisiä purkauksia. Nyiragongon laava on epätavallisen ohutta. Se koostuu eri kivilajeista, mutta siinä on vain vähän kvartsia, joka antaa laavalle sen paksuuden ja viskositeetin. Ohuena virtaava laava etenee vauhdilla.

Nyiragongon huippu on suuri laavajärvi
© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Laavajärven korkea sijainti lisää vauhtia

Nyiragongon huipulla on kahden kilometrin levyinen kraatteri, joka vuosikymmenestä toiseen on muodostanut maailman suurimman kuplivan, sulaneesta kivimassasta koostuvan laavajärven. Minkään muun yhtä jyrkän tulivuoren huipulla ei ole kraatteria. Jos kraatteri repeää, ohut laava virtaa sieltä jopa 95 km/h:n vauhtia.

Afrikan jakautuminen
© Christoph Hormann / Wikimedia Commons

Pinnanalainen aktiivisuus repii tulivuorta

Afrikan mannerlaatta on repeytymässä kahtia alueella, jolla Nyiragongo sijaitsee. Halkeaminen laukaisee maanjäristyksiä, jotka voivat luoda repeämiä ja murtumia tulivuoreen. Tällöin vuoresta voi purkautua magmaa. Lisäksi vulkaanista aktiivisuutta ilmeisesti ruokkii hot spot eli kuuma piste, joka on normaalia paljon kuumempi kohta Maan vaipassa.

Toukokuun 23. päivänä laavavirta vaihtoi suuntaa, ja suurin osa Gomasta säästyi siten vaurioilta.

VIDEO: Katso, miten laavavirta tukkii tiet ja tuhoaa kyliä

Vaikka 17 kylää tuhoutui sulaan kivimassaan ja 32 ihmistä kuoli, asukkaat pääsivät suhteellisen vähällä verrattuna aiempiin katastrofeihin.

Vuonna 2002 laavavirta pyyhkäisi Nyiragongosta Goman läpi tuhoten 40 % rakennuksista ja jättäen ainakin 120 000 kodittomaksi. Kuolleita oli ainakin 250.

Vuoden 1977 purkauksessa menehtyi 2 000 ihmistä.

Nyiragongon tulevaisuus on epävarma

Tulivuoritutkijat voivat maanjäristysmittausten sekä paineen ja vulkaanisten kaasujen tarkkailun perusteella ennustaa purkauksia.

Gomassa ei tulivuorta ole seurattu asianmukaisesti seitsemään kuukauteen, koska Maailmanpankki lopetti tuen Goman tulivuoriobservatoriolle lahjontaepäilyjen vuoksi.

Observatorio varoitti kuitenkin 10. toukokuuta kasvavasta seismisestä aktiivisuudesta. Jo viime vuonna observatoriosta ilmoitettiin, että vuoren laavajärvi oli täyttymässä.

Laavavirta Nyiragongon purkauksessa 2021

Satelliittikuva näyttää laavavirran suunnan (punainen) kohti alhaalla olevaa Gomaa. Kuin ihmeen kaupalla virta pysähtyi ennen kaupunkia.

© UNITAR / Wikimedia Commons

Tutkimuksessa vuodelta 2020 geologit vertasivat tulivuoren kraatterin viime vuosien kehitystä ajanjaksoihin ennen vuosien 2002 ja 1977 purkauksia. Tältä pohjalta tutkijat ennustivat, että Nyiragongo purkautuu jälleen maaliskuussa 2024 ja marraskuussa 2027.

Vaikka ajoitus ei pitänyt paikkaansa, ei suinkaan ole varmaa, että Nyiragongosta olisi tällä kertaa kuultu viimeisen kerran.

Lähteiden mukaan tulivuoren huipun laavajärvi on jälleen täynnä. Lisäksi naapurimaata Ruandaa ravisteli 25. toukokuuta maanjäristys, jonka voimakkuus oli 5,3 momenttimagnitudiasteikolla. Aluetta koettelevat alituisesti maanjäristykset, joiden asiantuntijat arvelevat aiheuttavan uusia purkauksia.